Kod teroriste pronašli “nemo” oružje

O. MATAVULj

02. 12. 2017. u 09:40

Novo suđenje borcu Islamske države Eminu Hodžiću kod koga je otkriven arsenal. Bosanski islamista u sudu tvrdio da "nije bilo namere da ga upotrebi"

Код терористе пронашли “немо” оружје

Privođenje Hodžića u Tužilaštvo

OSUĐIVANI borac Islamske države Emin Hodžić (26) iz Sarajeva, koji je u sredu ponovo uhapšen sa arsenalom oružja u gepeku automobila "pežo" u Opštinskom sudu u Sarajevu u petak je tvrdio da "nije bilo namere da se to oružje upotrebi".

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je nakon hapšenja zatražilo da se Hodžiću odredi jednomesečni pritvor. Tužilac Senad Osmić to je obrazložio činjenicom da je Hodžića Sud BiH osudio na godinu dana zatvora zbog terorizma, odnosno zato što se u Siriji borio na strani Islamske države. Zbog toga je tužilaštvo zatražilo da se proveri da li je oduzeto oružje povezano sa ranijom presudom.

- Osumnjičeni je ranije osuđen za krivično delo terorizma, a obeležje tog krivičnog dela je nabavka, transport i držanje nedozvoljenog oružja i eksplozivnih materija - rekao je Osmić.

On kaže da je i simptomatično to što se Hodžić, nakon što je nedavno izašao iz zatvora, ponovo vratio krivičnom delu.

- Očigledno je da izrečena kazna nije preventivno delovala na njega. To ukazuje na kontinuitet i upornost u vršenju krivičnih dela, pa samim tim postoji opasnost da bi on mogao ponoviti delo. Zato i tražimo da mu se odredi pritvor, a tužilaštvo će raditi na otkrivanju šta je bio cilj i svrha prevoza naoružanja - istakao je Osmić.

Odbrana se protivila određivanju pritvora, a advokat Indira Karahodžić smatra da se novo krivično delo ne može dovesti u vezu sa onim za koje je Hodžić osuđen.

Osumnjičeni Hodžić je pojasnio da su njemu ranije izrečene zabrane izlaska iz zemlje i ulaska u EU, žaleći se da ima bebu od nekoliko dana kojoj još nije izvađen ni rodni list.

- Da je bilo namere da se to oružje upotrebi, ono bi bilo upotrebljeno. Ja imam iskustva u ratovanju, to je mizerna količina oružja - istakao je Hodžić.

Odluka o pritvoru će naknadno biti doneta.


IMPROVIZOVANE BOMBE

KAO argument za odbijanje predloga za pritvor, Indira Karahodžić u sudnici je rekla da je njenom klijentu oduzeta "manja količina oružja", i to dve puške, "zolja" i dve improvizovane bombe za koje je upitno da li su ispravne. Na tu konstataciju reagovao je tužilac:

- Stava smo da onaj ko pravi improvizirane bombe ima umišljaj da ih i iskoristi - rekao je Osmić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Millan

02.12.2017. 10:15

Dada...nije hteo oruzje da upotrebi nego se covek spremao za docek nove godine, da mu to dodje kao petarde.

Vlada Legenda

02.12.2017. 11:36

Godinu dana!?Za Siriju?Ma doživotna,lik terorista da ne može biti veći,spreman da ubija u ime vere!Strašno, a oni mu dali samo godinu!Ma i taj sud je verovatno proislamski.....

Maxmen

02.12.2017. 12:22

Pa za njega je pun gepek oruzja *mizerna kolicina oruzja*,izgleda momak se ufuro u rat maksimalno,interesantan tip zreo za dobro posmatranje...

Zaliv.net

03.12.2017. 02:50

Republika Srpska mora da se odvoji od tog muslimanskog zla, zid oko te federacije njihove pa nek hapse ili pustaju koga hoce!

Zurkolomac

05.12.2017. 20:55

Tepublika Srpska sto pre da se odvoji od poturica i terorista, milom ili silom. Niko nije zasluzio da zivi zajedno sa ovakvim zlom...

Braco

06.12.2017. 19:11

Covjek ratovao u Siriji na strain ISIL-a. NIje terorista nago Titov pionir. Imao citav gepek pun naoruzanja. Nije terorista? Titov omladinac. Sudkinja muslimanka neda brata po vjeri u zatvor. Ma u zatvor I nju I njega zajedno. Da je bio Srbin I da su mu nasli samo jedan metak u gepeku vec bi bio oznacen kao genocidas. kakva drzava takvo I sudstvo. PROPAST.