Samozvani patrijarh uneo zbrku

Branko VLAHOVIĆ

02. 12. 2017. u 10:30

Ništa od pomirenja Ruske pravoslavne crkve sa raskolničkom "Kijevskom patrijaršijom". Filaret izjavio da je sadržaj njegovog pomirljivog pisma pogrešno shvaćen

Самозвани патријарх унео збрку

RAZLIKE Filaret, poglavar samoproglašene Kijevske Patrijaršije

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

UKRAJINSKA pravoslavna crkva verna ruskom patrijarhu Kirilu dobila je veća prava i samostalnost u odnosu na Moskvu. Učesnici Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve, koji se održava u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja, prihvatili su molbu kijevskog mitropolita i cele Ukrajine Onufrija, koji je tražio da se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da posebna glava u statutu Moskovskog patrijarhata. Tim članom statuta se definiše da je centar rukovođenja Ukrajinske pravoslavne crkve u Kijevu, baš kao i crkveni sud.

Veća samostalnost u rukovođenju Ukrajinske pravoslavne crkve ne znači dobijanje autokefalnosti (osamostaljenja) jer će ona i dalje ostati u sastavu Ruske pravoslavne crkve. Aleksandar Volkov, pres-sekretar ruskog patrijarha, objasnio je da promene u statutu Ruske pravoslavne crkve ne znače odvajanje od Ukrajinske pravoslavne crkve na čijem je čelu mitropolit Onufrije. Arhijerejski sabor Ruske pravoslavne crkve je 1990. godine odlučio da je Ukrajinska pravoslavna crkva nezavisna i samostalna u svom radu, i ima široku autonomiju.

Osim Ukrajinske pravoslavne crkve, verne Moskovskom patrijarhatu, u toj zemlji postoje Ukrajinska pravoslavna crkva kijevskog patrijarhata i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva. Od 1991. u Kijevu su više puta nastojali da odvoje Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i stvore svoju autokefalnu crkvu.

Veliku zbrku napravilo je pismo, za koje je javnost sznala u četvrtak po podne, samoproglašenog kijevskog patrijarha, 88-godišnjeg Filareta (Denisenka), koje su mnogi protumačili kao njegovo pokajanje i traženje oprosta. Arhijerejski sabor je u Moskvi čak formirao posebnu komisiju za pregovore. Međutim, Filaretov pres-sekretar je izjavio da je on napisao pismo sa pozivom na "molitveno jedinstvo" i da prestane sadašnji sukob, ali nije tražio nikakav oprost, jer, što se tiče njegove anateme i isključenja iz crkve, on nikada to nije ni priznavao.

PISMO NA NAGOVORAKO je verovati Filaretovom pres-sekretaru, inicijativa da on napiše pismo ruskom patrijarhu Kirilu stigla je iz Moskve "naokolo", preko Amerike. Ali drugi čovek Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarijon tvrdi suprotno i kategorički kaže da niko iz Moskve nije nagovarao Filareta da piše pismo.

U petak je u Kijevu samoproglašeni patrijarh Filaret održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su u Moskvi pogrešno shvatili njegovo pismo.

- Poslao sam pismo patrijarhu Kirilu u nadi da ćemo da počnemo pregovore o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini. Ne kajem se što sam odabrao put autokefalnosti i ne nameravamo da se vraćamo pod okrilje Moskovske patrijaršije - rekao je Filaret Denisenko.

Posle raspada SSSR Filaret je 1992. tražio autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, a kad je nije dobio od Moskve, on je sam registrovao svoju tzv. Kijevsku patrijaršiju. Njegovu crkvu nije priznala nijedna autokefalna pravoslavna crkva u svetu. Ruska pravoslavna crkva ga je anatemisala i isključila iz svojih redova 1997. godine, smatrajući ga raskolnikom.

Interesantno je da je Filaret posle smrti patrijarha Pimena 1990. godine bio jedan od kandidata za patrijarha Ruske pravoslavne crkve. Ali tada je izabran patrijarh Aleksej. Ambiciozni Filaret je 1992, uz podršku tadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kravčuka, odlučio da osnuje „Kijevsku patrijaršiju“, a zatim je usledilo otimanje hramova koji su do tada bili pod Moskovskom patrijaršijom.


"ISTORIJSKI" DOLAZAK PUTINA

GOVOREĆI na Arhijerejskom saboru RPC, predsednik Rusije Vladimir Putin je u petak rekao da računa na to da će Ruska pravoslavna crkva oslanjajući se na svoj autoritet u svetu, učestvovati u objedinjenju međunarodne zajednice u obnovi Sirije. Dolazak Putina na Arhijerejski sabor patrijarh Kiril je nazvao "istorijskim događajem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)