NADLEŽNI O PRODAJI AERODROMA CG: Vazdušne luke ostaju državne

V. K. - S. G.

02. 12. 2017. u 10:58

Nadležni ne razmišljaju o prodaji aerodroma u Podgorici i Tivtu

НАДЛЕЖНИ О ПРОДАЈИ АЕРОДРОМА ЦГ: Ваздушне луке остају државне

INVESTICIJE Već ima ozbiljnih interesenata za ulaganje Foto "Vijesti"

VLADA Crne Gore, kako je saopštio premijer Duško Marković, ne razmišlja o prodaji crnogorskih aerodroma, već će, nakon što sačini analize, odgovoriti na ozbiljna interesovanja investitora. Ima kredibilnih ulagača koji su spremni da u jednoj godini ulože više od 110 miliona dolara u valorizaciju istovremeno oba aerodroma, i u Podgorici i u Tivtu.

- Neće biti prodaje aerodroma, već imamo ozbiljna interesovanja za ulaganje, ali da bismo zainteresovanima odgovorili, mi u Vladi već sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) dogovaramo izradu ozbiljne analize koja će nam pokazati u kom pravcu treba da idemo - rekao je Marković na konferenciji za novinare. - Vlada pažljivo razmatra opcije valorizacije crnogorskih aerodroma. Kada tu analizu dobijemo, verujem da ćemo biti u prilici da se u Vladi opredelimo, a javnost obavestimo.

Upravo ovih dana aerodromi u ova dva grada bili su u centru pažnje, jer se pričalo da vlast namerava da privatizuje tivatsku vazdušnu luku, dok se opozicija zalaže da one ostanu u vlasništvu države. SDP je najavio da će početi da prikuplja potpise građana za organizovanje referenduma o tivatskom aerodromu.

- Proteklih meseci smo se uverili da je lokalna DPS vlast u Tivtu sa partijama koje je podržavaju sasvim zainteresovana da se pitanje o sudbini aerodroma u ovoj opštini otvori u lokalnom parlamentu, pa smo se odlučili za ovaj korak, poručili su iz SDP, dodajući da je tivatski aerodrom najznačajnije preduzeće u opštini, u kojem radi veliki broj Tivćana. Radi se, kažu, o profitabilnom preduzeću koje bi moglo generisati i više od 350 miliona evra u narednom periodu, kroz povećanje kapaciteta. Preko njegovih pista bi umesto milion putnika (taj rezultat je postignut ove godine) moglo “prodefilovati” tri miliona godišnje.


PRISTANIŠTE

- KAKO bi nastavio da se razvija i doprinosi prosperitetu Tivta, ali i cele primorske regije, aerodrom se ne sme “valorizovati” bez ijednog papira ili studije kojom bi se to opravdalo. Stoga pozivamo građane da nam daju podršku, kako bi u najkraćem roku organizovali referendum na kojem bi oni dali svoje mišljenje o tome kako sačuvati, a unaprediti ovo važno vazdušno pristanište - upozorili su iz SDP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije