Šarm kratkih priča

Jl. B.

02. 12. 2017. u 11:22

Ugledni slovenački pisac Andrej Blatnik o knjizi "Kapiraš?". Svaka reč može biti kobna greška, ako nije prava

Шарм кратких прича

Andrej Blatnik / Foto V. Danilov

JEDAN od najpoznatijih i najprevođenijih savremenih slovenačkih pisaca, Andrej Blatnik, gost Srpskog PEN centra i učesnik panela "Evropa razlika ili različita Evropa", u Beogradu je promovisao i knjigu "Kapiraš?" u izdanju "Geopoetike" i prevodu Ivana Antića.

- Kroz knjigu se provlači i pitanje kako izdržati razlike. One mogu biti međuljudske između, recimo, muškarca i žene u ljubavnom odnosu, a mogu biti prostorno-kulturne između različitih delova Evrope i sveta - kaže Blatnik za "Novosti". - Danas se mnogo rasprava u Evropi vodi o tome možemo li primati migrante. U nekim gradovima, koji su više turistički orijentisani, već se pojavljuje ideja o tome da dolazi previše ljudi, ne samo migranata nego i turista.

Knjiga sadrži zbirku pedeset kratkih, proznih krokija, priča i anegdota koje se kriju pod naslovom koji je, kaže autor, trik koji upozorava na posebnost čitanja ovakvih formi.

TEORIJA I PRAKSA BLATNIK je studirao opštu književnost, sociologiju kulture, američku književnost i komunikologiju, a trenutno je profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Poslednje što je objavio je udžbenik "Pisanje kratke priče", za koji kaže da "samog sebe ironizuje", tačnije tezu da se pisanje može naučiti: - Pisanje se može učiti kao plivanje, ali nećeš nužno, ako svakog dana plivaš, osvojiti medalju na Olimpijadi. Potreban je talenat.

- Kratka priča baš naglašava ono prazno mesto koje je ostavljeno čitaocu da sam domisli šta se zaista desilo ili kako će se završtiti. Ponekad je autor toliko beskrupulozan, možda sam i ja takav, da ne daje sasvim određen odgovor i značenje. Tu je čitalac na testu da li će je sa nerazumevanjem odbaciti ili napraviti svoju interpretaciju, ili se za nekoliko dana vratiti. Baš to je specifični šarm kratke priče - objašnjava Blatnik.

Kratka priča retko dolazi na liste bestselera, ali pisac kaže da mu to nije ni cilj:

- Za mene je književnost uvek glas protiv one generalne linije. Pravo stvaralaštvo uvek ide prema onome što je već etablirano i izaziva ga i u estetskom i u etičkom smislu. Ako pišeš veoma kratke priče, onda svaka rečenica, pa čak i reč, može biti kobna greška, ako nije prava.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije