Po posao i u inostranstvo

A. Đ.

02. 12. 2017. u 11:43

Regionalna privredna komora organizuje besplatne časove rumunskog jezika za nezaposlene Kikinđane. Među pedesetak polaznika najviše nezaposlenih mladih, žena i samohranih roditelja

По посао и у иностранство

REGIONALNA privredna komora u Kikindi organizuje besplatne časove rumunskog jezika za Kikinđane koji se nalaze na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Polaznici, njih pedesetak, nadaju se da će na ovaj način brže doći do posla, kako u Rumuniji tako i kod rumunskih poslodavaca u Srbiji. Shvatila sam ovo kao izazov, očekujem da će mi pomoći pri daljem zapošljavanju - istakla je Milana Francuski.

Vladimir Dilber se nada da će naći posao u inostaranstvu, i obećava da će dati sve od sebe da dobro savlada rumunski jezik.

- Čuo sam da su uslovi rada u Rumuniji dobri i nadam se da ću dobiti posao u susednoj državi.

Dok nam je samohrani roditelj Vladimir Đin otkrio da su mu roditelji poreklom iz Rumunije, pa da će se lakše snaći sa učenjem jezika koji bi mu mogao da donese zaposlenje.


Projekat se finansira u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, u kom su partneri regionalne privredne komore Kikinde i Temišvara, i Grad Kikinda. - Planirane su dve grupe polaznika koji će besplatno učiti rumunski jezik. Obuka će se održavati jednom, ili dva puta nedeljno, po četiri časa, da bi se ispunio fond od 48 časova - istakla je Lidija Šebek Petrović iz Regionalne privredne komore. - Nadamo se da će neki od polaznika na ovaj način lakše doći do zaposlenja.

Predviđeno je da jedan broj polaznika učestvovuje na treningu koji će organizovati Privredna komora iz Temišvara. Prva grupa imaće obuku do kraja januara, a veliku pomoć pri odabiru nezaposlenih pružila je Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

Vodilo se računa da se pruži šansa mladima i ženama, kao i samohranim roditeljima. Reč je o ljudima kojima je posao najpotrebniji, i koji su spremni da se dodatno usavršavaju i tako lakše nađu posao, makar i u inostranstvu.

PREDAVAČI

PREDAVAČI su profesori rumunskog jezika sa zavidnim iskustvom. Svi koji prođu obuku, dobiće sertifikat da su savladali osnove rumunskog jezika, što bi moglo da bude sasvim dovoljno za određena zanimanja.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije