Porodiljama 405 KM mesečno

S. Mišljenović

02. 12. 2017. u 12:30

Vlada RS usvojila Predlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 3,3 milijarde KM. Materinski dodatak se sa sadašnjih 70 KM povećava više od pet puta

Породиљама 405 КМ месечно

Vlada Republike Srpske Foto S. M.

RASPRAVA na relaciji Vlada, sindikalci i poslodavci oko Predlog budžeta RS za narednu godinu u iznosu od 3,3 milijarde KM, a koji je usvojila Vlada RS i koji će po hitnom postupku biti upućen u Narodnu skupštinu RS, donela je nekoliko zanimljivih dogovora za socijalno najugroženije.

Tako je Vlada RS, nakon usvajanja predloga budžeta RS, usvojila i Predlog zakona o doprinosima po hitnom postupku. Ovim dokumentom se materinski dodatak, umesto sadašnjih 70 KM, povećava na 405 KM mesečno za svaku majku koja je u vreme kad se porodila bila nezaposlena. Kako bi Fond za dečju zaštitu mogao isfinansirati ovo pravo, povećana je stopa doprinosa za dečju zaštitu, i to za 0,2 odsto, uz istovremeno smanjene stope doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Poslodavci su iz pregovora sa Vladom izašli takođe zadovoljni jer su postigli dogovor o Programu ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine

Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, izjavio je da je Vlada pristala da poreze i doprinose na plate dovede na nivo iz 2008.

- Kada je reč o trudničkim bolovanjima, dogovorili smo se da se naredne godine na zaposlene radnice doprinosi i porezi umanje za 20 odsto, 2019. za još 40 odsto, a da 2020. svi porezi i doprinosi za trudnice budu obaveza Fonda za dečju zaštitu RS - izjavio je Škrebić, dodajući da je u Program ekonomskih reformi ugrađen i deo koji se odnosi na porez na dobit i zahteve poslodavaca za vraćanje neoporezivog dela koji se reinvestira u osnovnu proizvodnju.


BEZ PODRŠKE BUDžETU

ZA razliku od poslodavaca, koji su podržali budžet, Savez sindikata RS, odnosno dva sindikata, nije dao podršku budžetu, jer kao propust Vlade vidi to što nisu održani posebni pregovori sa svim sindikatima uprave. Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata RS, izjavila je da je njihov zahtev za veća izdvajanja za socijalno zbrinjavanje radnika Vlada RS delimično ispunjen. Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, žali što sindikati javnog sektora nisu podržali budžet u koji su ugrađene i obaveze prema porodiljama u iznosu od 30 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije