Zbog bakra duplo skuplja zemlja

Lj. T.

02. 12. 2017. u 14:02

Odluka kompanije "Rakita eksplorejšn" u rejonu Čukaru peki, najbogatijeg ležišta bakra

Због бакра дупло скупља земља

KOMPANIJA "Rakita eksplorejšn", zajednička firma kanadskog "Nevsuna" i američke rudarske korporacije "Friport Mekmoran", u čijem je vlasništvu istražno pravo nad najbogatijim ležištem bakra i zlata na svetu Čukaru peki, kod Bora, odlučila je da duplira cene otkupa zemljišta, retroaktivno isplati svima razliku u ceni za već kupljena imanja, kao i da za svaku novu prodatu parcelu isplati dodatni bonus od 50.000 dinara.

Ovo je, za "Novosti", nakon sastanka sa predstavnicima "Rakite", potvrdio Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

- Predstavnici "Rakite" su mi dostavili dopis u kome navode da će, od 1. decembra, isplata bonusa na procenjenu tržišnu vrednost zemljišta, umesto dosadašnjih 60 odsto, iznositi 100 procenata - kazao nam je Milikić. - Praktično, to znači da ako se nekom imanje proceni na, primera radi, 1.000 evra, "Rakita" neće to zemljište, kao do sada, otkupljivati za 1.600, već za ravno 2.000 evra.

BOGATSTVO KANADSKA kompanija "Nevsun", u čijem je vlasništvu kopletan gornji deo zone ležišta Čukaru peki, nedavno je objavila studiju po kojoj u otvaranje tog rudnika treba investirati 1,5 milijardi dolara. Trebalo bi da taj rudokop s radoma počne 2021. godine, i da se od tada, u narednih 15 godina eksploatacije, dobije oko milion tona bakra i skoro 70 tona zlata.

Po rečima predsednika opštine Bor, ova odluka "Rakite" se odnosi i na sve one vlasnike parcela koji su već sklopili ugovor sa tom firmom o prodaji svojih imanja, te će njima razlika u ceni biti isplaćena - retroaktivno!

- Uz to, predstavnici "Rakite" su izrazili i spremnost da isplaćuju i dodatni bonus od 50.000 dinara za svaku parcelu koja se njima proda, u slučaju da nad tim imanjem ima i suvlasnika - kaže Milikić. - Na taj način, stimulisaće se vlasnici privatnih parcela u zoni uticaja Čukaru peki da svoja imanja, po sada već realnim cenama, prodaju direktno toj kompaniji, a ne preprodavcima - objašnjava Milikić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vlada Legenda

02.12.2017. 15:50

A ruda na toj parceli vredi koliko cela Srbija!Realno,najveća prodaja i najveća izdaja srpske zemlje!Dno dna!

gargamel

02.12.2017. 17:22

Ako je tako bogato nalaziste, onda ni za 2000 evra, 20.000 pa ko voli nek izvoli

mito

02.12.2017. 21:07

Kako kanadska kompanija moze da bude vlasnik nase rude? Ko im je to poklonio? Koliko su platili i kome su platili?