Vulin: Haški tribunal nije ispunio svoju svrhu

Tanjug

02. 12. 2017. u 14:15

Haški tribunal nije ispunio svoju svrhu, niti nas je pomirio, niti nas je doveo do pravde, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin

Вулин: Хашки трибунал није испунио своју сврху

Aleksandar Vulin / Foto Z. Jovanović

Haški tribunal nije ispunio svoju svrhu, niti nas je pomirio, niti nas je doveo do pravde, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je dodao da nije neka tajna da o Haškom tribunalu misli "sve najgore".

"To je politički sud sud koji je uvek odgovarao na političke pritiske, a posebno sud koji je očigledno formiran sa idejom da bi se svo zlo koje je urađeno srpskom narodu opravdalo i da bi se opravdalo konkretnim presudama", rekao je Vulin za televiziju Pink.

On je primetio da odnosi između Hrvata i Bošnjaka, tamo gde su oni bili saveznici, nisu bili predmet interesovanja Haškog tribunala, ali evo sad su postali predmet interesovanja tamo gde nisu bili saveznici, gde su se vrlo uporno i krvavo ratovali između sebe.

"Ne znam kako su uspeli da pronađu Srbe u čitavoj toj priči, ne znam kako su hrvatski političari uspeli odmah da optuže Srbiju za veliku srpsku agresiju tamo gde Srba niti je bilo... Ne znam kako su ih našli, ne znam kako su uspeli odmah da okrive Srbiju za sve i ne znam kako misle da objasne sebi i svojoj javnosti da je Haški tribunal koji su toliko hvalili i koji su smatrali najvažnijom institucijom koju su Ujedinjene nacije ikada formirale sad od jedanput protiv njih", rekao je Vulin.

On je ironično dodao da je to "divan sud" kada je oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu, a sad kad je doneo presudu kakvu je doneo to je sad najgori sud na svetu.

"Haški tribunal više ne postoji, Haški tribunal je svoju ulogu odigrao, uloga mu nije bila časna, neće biti zapisan u istoriji kao sud pravde već kao sud politike na nas se on ne odnosi, oni na koje se odnosi sada neka se pozabave sa onim što su hvalili svih ovih decenija, sa institucijom od koje su pravili da je vrhunski autoritet iz koje će proizaći istina o građanskim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Evo im istine, tražili su je, imaju priliku da je gledaju, neka žive sa njom naša istina je da Srbija nije odgovorna za građanske ratove, da nije odgovorna za zločine da ova naša jedina i voljena država Srbija nije odgovorna za građanske ratove koji su se vodili na prostoru bivše Jugoslavije i što se nas tiče, priča o Hagu je završena", rekao je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije