Rektor - državni projekat?

I. MIĆEVIĆ

02. 12. 2017. u 14:30

Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici bira novu upravu. Deo zaposlenih tvrdi da se masovno "lobira" za prof. dr Radeta Grbića

Ректор - државни пројекат?

Prof. Grbić, dekan Medicinskog fakulteta

GRUPA profesora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zabrinuta je najavama da bi prof. dr Rade Grbić mogao da postane novi rektor. Oni tvrde da pojedini dekani Grbića, uprkos, kako kažu, problematičnoj profesionalnoj biografiji, predstavljaju kao "državni projekat", da tvrde kako ima podršku Ministarstva prosvete, te da sa tim argumentima "lobiraju" za njega.

Protiv Grbića, dekana Medicinskog fakulteta, kažu, vodi se nekoliko krivičnih postupaka, a zbog brojnih pritužbi na njegov rad Odbor na obrazovanje i nauku Skupštine Srbije prošle godine zaključio je da Grbić treba da podnese ostavku na tu funkciju. Na čelu Univerziteta je, kao v. d., prof. dr Blagoje Nedeljković, koga je pre četiri meseca imenovalo Ministarstvo. I tada se deo zaposlenih bunio protiv mešanja ministarstva, pozivajući se na autonomiju univerziteta.

Za 7. decembar zakazano je i utvrđivanje liste kandidata za dekana i njegov izbor - i sednica Senata i Saveta univerziteta istog dana, sa samo sat vremena razmaka.

Nezadovoljni mogućnošću da prof. Grbić dođe na čelo univerziteta, studenti i zaposleni na univerzitetu pisali su ministru prosvete Mladenu Šarčeviću:

- Molimo Vas da se izjasnite da li podržavate kandidata prof. dr Radeta Grbića, protiv koga je podignuto više krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i falsifikovanja službenih isprava, a istraga je u toku - upitali su ministra.

Takođe anonimno pismo grupa zaposlenih uputila je medijima. U njemu piše: "Ubeđeni smo da ministar prosvete ne stoji iza navoda da je stav države da rektor univerziteta bude prof. dr Rade Grbić".

Oni kažu da se zbog pritisaka i pretnji plaše da nastupaju imenom.

U Ministarstvu prosvete nisu želeli da komentarišu pismo, i naglasili su da se procedura izbora rektora mora poštovati. Oglasio se i Studentski parlament, koji tvrdi da studenti ne stoje iza prethodnog pisma.


UKIDANjE ZASEBNIH FAKULTETA?

STUDENTI i zaposleni pitaju se da li je Ministarstvo naredilo v. d. rektora da započne proces gašenja deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Namera je, konstatuju, da se stvori integrisani Univerzitet Severna Mitrovica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nenad

02.12.2017. 15:59

Da li je uopste moguce da osudjen covek sa jos 5 krivicnih prijava uopste bude u kontaktu sa studentima a kamo li da bude rektor?!Samo u Srbiji, zemlji cuda.

Student

02.12.2017. 22:33

Ako je vec osudjen i ako ima pet krivicnih prijava i ako je sve na sajtu studenata tacno a on jos nije u zatvoru, trebalo bi da se svi zapitamo!?Verovatno i da pakujemo kofere.