Mahmutović: Zdravstvo ima podršku Vlade Srbije

Tanjug

02. 12. 2017. u 15:38

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr Meho Mahmutović izjavio je danas u Svilajncu, na otvaranju renoviranog Doma zdravlja, da zdravstvo Srbije ima podršku Vlade Srbije

Махмутовић: Здравство има подршку Владе Србије

Foto Tanjug

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr Meho Mahmutović izjavio je danas u Svilajncu, na otvaranju renoviranog Doma zdravlja, da zdravstvo Srbije ima podršku Vlade Srbije, a Ministarstvo zdravlja sve čini da zdravstvo Srbije bude lider u regionu.

Dom zdravlja u Svilajncu je primer dobre prakse i primer lokalne samouprave kako treba voditi grad, ali i primer Vlade Srbije, ocenio je Mahmutović.

"Ministarstvo zdravlja na čijem je čelu Zoran Lončar, poslednjih godina zaista mnogo čini da zdravstveni sistem republike Srbije vrati na mesto koji mu pripada a to je da budemo lider u regionu kada je zdravstvo u pitanju po svom segmentima. Da bi to mogli da radimo potrebna je dobra i ozbiljna podrška kakvu mi imamo od Vlade Srbije", rekao je Mahmutović.

"Predsednik Aleksandar Vučić je pre nekoliko godina u svom ekspozeu naglasio da će se puno toga u zdravstvu uraditi i vidite radi se na svakom mestu", rekao je Mahmutović.

Vrlo brzo ćemo, "polovinom decembra" imati svečano otvaranje jednog izuzetnog zdravstvenog objekat u Kliničkom centru Niš koji ima 50.000 kvadratnih metara i u koji je uloženo 50 miliona evra, istakao je Mahmutović i dodao da će se graditi Klinički centar Beograd, Klinički centar Vojvodine, Klinički centar u Kragijevacu.

Svi klinički bolnički centri trenutno su u rekonstrukciji, ulažu se ogromna sredstva, rekonstruišu se i parave nove regionalne bolnice i Domovi zdravlja, razmišlja se i misli o primarnoj zaštiti...

Ovaj Dom zdravlja je primer da ova zemlja, da Svilajnac, njegovo političko rukovodstvo i njeni građani misle o svom naradu da stariji dožive duboku starost u zdravlju a deca da imaju zdravu budućnost, zaklučio se je Mahmutović.

Renovirani Dom zdravlja otvorila je direktorka Vera Branisavljević, a svečanosti su prisustovali, predsednik opštine Predrag Milanović i Marko Blagojević, ispred Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, narodni poslanici ovog kraja, prestvanici zdravstvenih ustanova Pomoravskog okruga i nekoliko stotina građana Svilajnca.

Dom zdravlja je renoviran sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i predstavlja najveću kapitalnu investiciju u ovoj opštini, ove godine, vredna dva miliona evra, izjavio je Milanović.

Rekonstrukciju su sufinasirali Skupština opštine i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Obavljena je rekonstrukcija glavnog objekta sa medicinom rada i Službom hitne pomoći, zgrada rengena i zgrade laboratorije, tehničke službe i fizijatrije, kapela i radionica.

Obavljeni su radovi i na zameni sistema vode i kanalizacije, elektro i mašinske instalacije, otvoren novi ulaz u Službu hitne pomoći, prilagođen standardima i potrebama ove medicinske službe, stoji u saopštenju.

Poboljšana je funkcionalna organizacija unutrašnjih prostorija i kompletno opremanje, zamena ulaznih portala i unutrašnje stolarije, saniran krov, unapređen energetski omotač sa izradom fasade, postvaljene nove instalacije sistema za dojavu požara...

U okviru rekosntrukcije Doma zdravlja urađena je bolja pristupačnbost objektima osobama sa inveliditetom sa novim pristupnim rampama i liftom...

Obavljeno je i parterno uređenje dvorišta sa zamenom rasvete, nove saobraćajnice i novi praking prostor koji odgovara potrebama svih službi ove ustanove.

U Svilajncu su ove godine rekonstruisane zdravstvene ambulante u selima Bobovo, Kušiljevo i Sedlaru, rešen problem apoteke...napomenuo je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije