Knežević: Za investicije 180 milijardi dinara

S. BABOVIĆ

02. 12. 2017. u 19:23

Budžet Minstarstva privrede je razvojni, od 20 milijardi dinara, skoro je 90 posto namenjeno za podsticija u privredi i preduzetništvu,podvukao je ministar privrede Goran Knežević

Кнежевић: За инвестиције 180 милијарди динара

Foto S.Babović

KRUŠEVAC-BUDžET Minstarstva privrede je razvojni, od 20 milijardi dinara, skoro je 90 posto namenjeno za podsticija u privredi i preduzetništvu,podvukao je ministar privrede Goran Knežević u subotu u Kruševcu, gde je otvorio novi pogon Fabrike maziva.

Ministar napominje da će podrška stići i domaćim i stranim investitorima, ali i preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima.

-Tu smo postigli sjajne rezultate, prošle godine smo u tom sektoru koji predstavlja našu veliku šansu, imali 30.000 novozaposlenih i u okviru decenije preduzetništva nastavićemo sa podsticijima, očekujemo bar još toliko zaposlenih – iznosi ministar privrede Goran Knežević. - Smanjili smo nezaposlenost u poslednje tri godine sa 26 procenata na 11,8 i tu nećemo stati. Naš cilj i ideja je da to bude ispod 10 procenata, na nivou zemlja EU. Naše direktne strane investicije premašiće ove godine dve milijarde evra i sve će to doprineti da naši građani žive još bolje i kvalitetnije.

Ministar privrede iznosi i da će se u budžetu za 2018.godinu videti izuzetne stvari, jer po prvi put posle dužeg vremena može da se posluje sa suficitom, ali je predviđen i blagi deficit. Investicije će premašiti 180 milijardi dinra,a podsticaji će omogućiti privredni rast između 3,5 do 4 procenata.

PROČITAJTE JOŠ: FAM uspeo da preživi

U pogon za proizvodnju antikorozivnih sredstava i sredstava za odmašćivanje i čišćenje uloženo je više od milion evra, a zajednička ulagnja sa republičkog i lokalnog nivoa rezultirala su objedinjavanjem proivodnog procesa. Dva vlro opasna pogona dislocirana su iz centra grada i sa periferije grada, čime su rešeni višedecenijski problemi opasne proizvodnje u naseljenim mestima, a ostvarena godišnja ušteda iznosiće oko 60.000 evra.

- Instalriani kapaciteti za proizvodnju su 2.500 tona, 250 dana za rad u jednoj smeni, a projekat predviđa mogućnost proširenja kapaciteta ugradnjom još jednog reaktora u slučaju povećanja obima proizvodnje ili proširenja asortimana - iznosi Jelica Đurović - Petronijević, direktorka FAM-a, koji upošljava 225 radnika, a samo je lane prihodovao milijardu i 750 miliona dinara i iako u postupku reorganizacije, smatra se regionalnim liderom u proizvodnji maziva i mazivih masti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije