Žandarmi osuđeni zbog prebijanja Vučića i Malog 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio šest pripadnika Žandarmerije na šest meseci zatvora uslovno na dve godine i jednog na osam meseci zatvora uslovno na tri godine zbog prebijanja Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice pripadnika Kobri Saše Jovanovića i Saše Stankovića.

Incident se dogodio 2014. godine u Beogradu, u vreme održavanja Parade ponosa.

Njihov komandant Rade Matić oslobođen je optužbe da je bio u prilici da izda naređenje da se prestane sa napadom, što je tužilac kvalifikovao kao krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Na šest meseci zatvora uslovno na dve godine osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Žandarm Dragan Savić kažnjen je sa osam meseci zatvora uslovno na tri godine za napad na vojno lice u vršenju vojne službe i zlostavljanje i mučenje.

Predsedavajuća Veća, sudija Svetlana Aleksić saopštila je da su žandarmi oštećenima naneli više udaraca i zadali veliki bol, kao i da su prilikom napada koristili palice ali i šutirali neke od oštećenih.

Ona je precizirala da je Andrej Vučić, brat predsednika države Aleksandara Vučića, u to vreme premijera, zadobio dva krvna podliva a Predrag Mali, brat gradonačelnika Siniše Malog, tri krvna podliva.

Prebijeni vojni policajci, kako je navela, zadobili su razdrerotine u predelu temena i krvne podlive na drugim delovima tela.

Obrazlažući presudu, sudija Aleksić je navela da su pripadnici vojne policije išli kao prethodnica da provere i pripreme teren kuda je trebalo da prođe premijer Vučić.

Aleksić je rekla da su oni kordonu žandarmerije iz Niša, koja je bila raspoređena po gardu zbog parade Ponosa, pokazali službene legitimacije.

Prema njenim rečima, Andrej Vučić je digao iznad glave ličnu kartu i napomenuo da ne želi probleme, ali su pripadnici žandarmerije počeli da ih guraju i tuku nanosećima im „izuzetno jake bolove koji ne prolaze više dana“.

Sudija Aleksić je rekla da nije prihvatila odbranu optuženih žandarma da su bili izazivani i vređani, podsećajući na televizijski snimak kao dokaz, i ocenila da su iskazi nekih njihovih svedoka bili nelogično i kontradikrotni.

Advokat odbrane Vladimir Vučinić izjavi je, novinarima ispred zgrade suda, da je odbrana relativno zadovoljna.

Kako je objasnio, otpala je kvalifikacija iz optužnice da su žandarmi počinili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe, sem kod jednog optuženog, tako da im je ostala samo kvalifikacija mučenje i zlostavljanje.

On je rekao da će se sa kolegama advokatima dogovoriti o daljim koracima, najavljući da će se svakako žaliti na deo koji se odnosi na krivicu, a pretpostavlja i na sankciju jer „idemo do kraja“.

Na pitanje da li su izrečene kazne ispod minimuma, on je rekao da je sud ublažio kazne prihvatajući olakšavajuće okolnosti koje je odbrana navela.

Naveli smo da su to neosuđivana lica, da su više puta odlikovani, a sudija je rekla i da su se okrivljeni izuzetno korektno držali u krivičnom postupku, objasnio je Vučinić.

Tužilaštvo je, u završnoj reči, tražilo dve godine zatvora za žadarme osim za komandira za kojeg je tražilo godinu dana zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari