Uvjetne kazne za žandare koji su tukli Vučića i Malog

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma zbog napada na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa 2014. godine.

Komadant žandarmerijskog voda Rade Matić, koji je bio optužen da nije preduzeo mere da spreči ovaj napad, oslobođen je optužbi.

Osuđeni zbog zlostavljanja i mučenja

Žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Ðordević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su na uslovne kazne od po šest meseci zatvora s rokom provere dve godine zbog krivičnog dela “zlostavljanje i mučenje”.

Dragan Savić dobio je uslovnu kaznu zatvora od osam meseci s rokom provere tri godine zbog krivičnih dela “zlostavljanje i mučenje” i “napad na vojno lice”.

Kazne se neće izvršiti ako u roku određenom za proveru ne izvrše novo krivično delo.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo, osuđeni i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Žandarmi su osuđeni zbog prebijanja pripadnika “Kobri” Saše Jovanovića i Saše Stankovića, koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu, kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Sudija Svetlana Aleksić je u obrazloženju presude navela da su okrivljeni službenim palicama tukli po glavi i telu oštećene u cilju da ih zastraše i nanesu im bol.

Žandarmi negirali krivicu

Oni su to uradili iako su im se svi oštećeni prethodno legitimisali: Vučić je pokazao ličnu kartu, Mali vozačku dozvolu, a vojna lica službene legitimacije.

Sudija je dodala da sud nije prihvatio odbrane okrivljenih, kao ni svedoka njihovih kolega jer smatra da su bile uperene na izbegavanje odgovornosti.

Prihvatio je svedočenje novinarke N1, kao i videosnimak dela incidenta, koji je snimio kamerman te televizije, na kojem se vidi kako žandarmi tuku četiri osobe službenim palicama.

Odbrana žandarma najavila je žalbu u delu presude koji se odnosi na krivicu, ali smatra da su uslovne kazne “mudra odluka suda”, te da žandarmi neće biti suspendovani sa posla.

Tokom suđenja, koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su postupili po zakonu i da nisu počinili krivična dela napada, zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Tadašnji zaštitnik građana Saša Janković postavio je pitanje u kojem svojstvu su pripadnici “Kobri” bili u društvu brata tadašnjeg premijera.

Ni ni on ni javnost nikada nisu dobili odgovor na pitanje da li su pripadnici vojne jedinice “Kobre” tog dana bili na dužnosti obezbeđenja braće tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda i, ako jesu, po kojem osnovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije