Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.12.2017.
12:48
Vestionline, index.hr A

"Gardijan" o smrti devojčice: "Terali je nazad u Srbiju"

"Gardijan" u novom članku piše o tragičnoj sudbini Madine, šestogodišnje devojčice koju je ubio voz na hrvatskoj granici.

Twitter/Caritas/Guardian
Devojčica tragično nastradala

Kada je voz udario šestogodišnju Madinu Husini, njena porodica došla je do hrvatske granične policije i preklinjala za pomoć, noseći u rukama deo njenog tela, piše "Gardijan".

- Isti policajci naredili su iscpljenoj avganistanskoj porodici da krenu mračnom prugom prema Srbiji i nisu ih upozorili da bi još uvek moglo da bude aktivnih vozova - izjavila je njena majka Muslima Husini. 

Madina je postala žrtva goruće krize na evropskim granicama za koju humanitarne grupe upozoravaju da uzrokuje nezamislive patnje. 

Hiljade migranata i izbeglica zarobljeno je u Srbiji, gde nemaju, kako se navodi, nikakve šanse za dobijanje azila i legalan nastavak svog puta. Zbog toga na sve moguće načine pokušavaju da pređu granicu u EU. 

Dan koji je završio tragedijom za porodicu Husini započeo je u nadi. Majka Muslima odlučila je da 21. novembra sa šestoro dece krene prema Hrvatskoj jer je čula da je granica otvorenija nego prethodnih meseci. 

Došli su u Hrvatsku i policija ih je uhapsila dok su odmarali u parku. Muslima je bila srećna što vidi policajce jer je smatrala da će ih odvesti u stanicu, gde bi zvanično zatražili azil, na šta imaju pravo prema evropskom zakonu. 

Međutim, odveli su ih do pruge i naredili da hodaju natrag do Srbije. 

- Preklinjala sam: Ako nas nećete prihvatiti, molim vas da nam dopustite da ostanemo ovde preko noći. Od ovog vremena smo već umorni i hladno nam je, a deca su mala. Ali, policajci su se poneli neljudski - priča Muslima. 

Hrvatske vlasti porekle su da je porodica ušla u državu i izjavila da je prelazila granicu iz Srbije i bila daleko od nje kada je devojčicu udario voz. 

Međutim, brojne organizacije, od Hjuman Rajts Voč-a do MSF-a zabeležile su stotine slučajeva prisile ljudi s pravom na azil na povratak s hrvatske, mađarske i bugarske granice. 

Nakon Madinine smrti porodica je stavljena u kombi, a lekari su majci oduzeli telo devojčice. Porodica je poslata u Srbiju. Naređeno je da se Madina odmah sahrani, bez dokumenata i tradicionalne muslimanske sahrane, te zapretile deportacijom ako to odbiju. 

- Bila je uvek nasmejana, uvek ona koju su svi voleli. Poneli su se prema njoj kao prema životinji, prema psu. Tako malo telo nisu tretirali kao ljudsko - priča Madidina sestra Nilab.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online