Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
OLUJNI JUGO I DALJE PRAVI HAOS Leteli krovovi i fasade, TROJE POVREĐENIH u Banjaluci, vanredno stanje na putu ka Kneževu

OLUJNI JUGO I DALJE PRAVI HAOS Leteli krovovi i fasade, TROJE POVREĐENIH u Banjaluci, vanredno stanje na putu ka Kneževu

Na području grada Banjaluka duva snažan vetar koji je prouzrokovao štete širom grada.

Oluja Banjaluka 01 foto  S PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Oluja Banjaluka 01 foto S PASALIC
Foto: Vida Đukić, Nataša Telebak / RAS Srbija

Prema informacijama iz Hidrometerološkog zavoda udari vetra na području Banjaluke tokom noći bili su i do 116,64 kilometara na sat, a trenutno su oko 60 do 70 kilometara na sat.

Prema jutrošnjem izveštaju Odeljenja za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, tokom noći vatrogasci su intervenisali 26 puta, uglavnom na uklanjanju stabala sa saobraćajnica.

Polomljeno staklo na autobuskom stajalištu u Obilićevu Banjaluka
Foto: Nataša Telebak / RAS Srbija
Polomljeno staklo na autobuskom stajalištu u Obilićevu Banjaluka

U neselju Obilićevu obustavljen saobraćaj kod stare pijace. Kako saznajemo ima dosta srušenih stabala, naročito četinara, krovova, oštećenih vozila, polupanih prozora na celom području grada.

Vetar srušio komad fasade u Grčkoj ulici u Banjaluci
Foto: Vida Đukić / RAS Srbija
Vetar srušio komad fasade u Grčkoj ulici u Banjaluci

Roditelji mališana vrtićkog uzrasta i osnovaca kažu da strahuju od ovog vremena i plaše se za sigurnost svojih mališana.

Kako saznajemo, naselja Petrićevac, Lauš i početak Paprikovca ostali su bez vode.

Foto: Nataša Telebak / RAS Srbija

Banjalučka „Toplana“ je, inače, odlučila da danas ne grije, s obzirom na visoku temperaturu vazduha.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Po izvještajima, koji se još dopunjavaju, oštećeno je šest motornih vozila, veliki broj stabala je srušen, a zabeležena su i velika oštećenja na komunalnoj opremi.

Vatrogasci su intervenisali i na gašenju požara u Ulici Nikole Pašića u stubištu i zapaljenog kontejnera u Ulici Dragiše Vasića.

Usled rušenja krova u Ulici Cara Lazara (Obilićevo), te urušavanja plafona u kući u naselju Karanovac, tri lica su lakše povređena. Pored toga, u naselju Obilićevo su, usled snažnih udara vetra, sa više kolektivnih stambenih objekata odneseni limeni krovi, a velika oštećenja su zabeležena i na objektima Studentskog doma.

Deo krova visi na Studentskom domu Banjaluka
Foto: Vida Đukić / RAS Srbija
Deo krova visi na Studentskom domu Banjaluka

Odeljenje za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice upozorava građane, organe i druge službe na teritoriji grada da preduzmu sve potrebne mere na zaštiti lične sigurnosti građana i materijalnih dobara, a s obzirom na olujno nevreme koje je u toku i koje će, prema prognozi meteorologa, trajati do kraja dana.

Cerade na krovove

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije da je oštećeno više od 100 objekata, dok je 7 stambenih zgrada ozbiljnije oštećeno.

- Za sada možemo ponuditi cerade umesto oštećenih krovova, a kod pojedinih objekata Grad će pomoći pri temeljnoj obnovi - naveo je on.

Više od 60 vozila je oštećeno kada je vetar iščupao stabla sa korenjem.

Poteškoća u saobraćaju je bilo u Bočcu, Stričićima i Karanovcu.

Pojačan je angažman gradskih službi na odvoženju otpada.

Kritično na putevima u planinskim predelima

Zbog jakih udara vetra na snazi je vanredno stanje na regionalnom putu R-414 Kneževo -Banja Luka, pa se na ovoj deonici ne preporučuje kretanje, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza BiH.

- Jaki udari vetra beleže se i na putevima u BiH, a posebno na deonicama u planinskim predelima. Vozače upozoravamo na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na putnom pravcu Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje vidljivost je smanjena zbog magle. Savetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsećamo da je posedovanje zimske opreme zakonski obavezno – navode iz BIHAMAC.

Haos na putu prema Kneževu
Foto: EuroBlic / RAS Srbija
Haos na putu prema Kneževu

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmeren iz vozne u preticajnu traku. Mole se vozači da na ovoj deonici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mestu Krepšić. Za vreme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (deonici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na području Sokoca bez struje 25 sela

Nevreme zadaje muke stanovništvu kod Sokoca: Vetar ostavio u mraku 25 sela

Na području opštine Sokolac jutros je bez struje više od 25 sela jer je jak vetar noćas prouzrokovao mnogo kvarova na elektromreži, rekao je upravnik sokolačke Radne jedinice "Elektrodistribucije" Ljubomir Vasković.

On kaže da je jutros bez napona deo dalekovoda Kaljina i da je bez struje ostalo 16 sela koja se snabdevaju sa ovog desetkilovoltnog dalekovoda od Kaljine do udaljenih sela Vrhovine, Kalauzovići, Išerić Brdo i Šaševci.

Zvornik: Oštećena tri automobila

U blizini Hemodijaliznog centra Opšte bolnice u Zvorniku od udara jakog vetra palo je stablo koje oštetilotri automobila, ali niko nije povređen.

Foto: Srna / Srna

Zbog pada drveta bio je zaustavljen saobraćaj prema zvorničkim naseljima Srpska Varoš, Đurđev Grad, Kula Grad, Snagovo i Šćemlija. Pripadnici Profesionalne jedinice Zvornik sinoć su uklonili drvo, nakon čega je nastavljeno nesmetano odvijanje saobraćaja, potvrđeno je u ovoj vatrogasnoj jedinici.

Vetar odneo krovove sa škola u Skelanima i Sućesci

Olujni vetar zahvatio je područje Skelana i okoline, kao i planinski deo srebreničke opštine i Bajinu Baštu u Srbiji, te pričinio veću materijalnu štetu na objektima, voćnjacima i šumama.

Foto: Srna / Srna

Direktor Osnovne škole "Kosta Todorović" iz Skelana Sanja Močević rekla je Srni da je vetar jutros u 7 sati odneo 60 metara kvadratnih krova sa školskog objekta i oštetio jedan dimnjak, a oštećen je i krov na seoskoj školi u Sućesci.

Močevićeva nije mogla da proceni kolika je materijalna šteta, ali je istakla da su svi učenici bezbedni i da nije bilo povrijeđenih.

Veliku štetu vetar je pričinio i na malinjacima i drugim voćnjacima u selima oko Skelana. Mnoge zasade maline polomio je, kao i grane drveća i cela stabla, dok je štetu na kućama vetar pričinio u planinskom selu Podravanje.

Prema riječima Momira Markovića iz ovog sela, vetar je odneo krovove nekoliko kuća i pomoćnih objekata, prevrnuo plastove sena i polomio stabla voćaka.

U Domu zdravlja kažu da nije bilo prijavljivanja povređenih građana.

Zbog snažnog vetra došlo je do kvarova na dalekovodima za Sućesku i Ljubisaviće, dok su radnici "Elektro-Bijeljine" iz srebreničke radne jedinice otklonili kvarove u srebreničkom naselju Mlinište kao i u nekoliko sela.

Prekidi u napajanju strujom u Doboju, Stanarima i Petrovu

Na području grada Doboja, te opština Stanari i Petrovo došlo je do potpune ili delimične obustave napajanja strujom zbog jakog vetra koji je lomio stabla, rekao je upravnik dobojske Radne jedinice "Elektro-Doboja" Zoran Blagojević.

Blagojević kaže da su ekipe na terenu i da se normalizacija snabdevanja strujom očekuje već krajem dana.

Zbog oštećenja dalekovoda, bez struje su naselja Karanovac, Brezici, Sočkovac i Industrija u Petrovu, Kostajnica u Doboju, te Cvrtkovci i dio naselja Cerovica i Stanari u Stanarima.

Vetar odneo deo krova škole u Maoči

Olujni vetar pogodio je protekle noći južni deo Brčko distrikta, a najviše štete naneo je objektima u Maoči i Rašljanima, dok je manjim delom oštetio objekte u Bijeloj, Skakavi i Zoviku, izjavio nam je Mirsad Hasanbašić, kordinator za krizne situacije u Odeljenju za javnu bezbednost Vlade Brčko distrikta BiH.

Foto: Mirsad Hasanbas / RAS Srbija

Najviše je stradala Osnovna škola u Maoči sa koje je deo krova završilo u školskom dvorištu. Nastava je obustavljena, a sanacija će se raditi po hitnoj proceduri, kako bi krov što pre bio popravljen.

- U ovoj školi obustavili smo nastavu dok se krov ne sanira a očekujemo da će to biti urađeno, ako ne pre,  najdalje do kraja ove sedmice - izjavila je za “EuroBlic” Mara Matkić, šef Pododeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje. Nadležne službe su na terenu i vrše procene oštećenja nakon čega će biti poznat i kolika je visina štete. U južnom delu Distrikta olujni vetar oštetio je i oko 300 kuća i pomoćnih objekata.

Krupa na Uni proglasila vanredno stanje

Opština Krupa na Uni proglasila je vanredno stanje, potvrdio je Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

- Načelnik Krupe na Uni je formirao komisiju za procenu štete, ekipe su na terenu i rade na otklanjanju štete - istakao je Međed.

Jak vetar polupao stakla na objektu u centru Prijedora

U Prijedoru je snažan vetar, polupao na par mesta stakla na nekadašnjem trgovačkom objektu „Patrija“ koji se nalazi u glavnoj gradskoj ulici.

Komade stakla koji su visili sa „Patrije“ i pretili da ugroze bezbednost ljudi,  uklonili su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor. Ovaj nekadašnji simbol Prijedora, nakon rata postao je ruglo grada.

Foto: B. Majstorović / RAS Srbija

Objekat je sve više u ruševnom stanju, a bio je meta vremenskih nepogoda i proteklih godina.

Zbog nerešenih imovinskih odnosa, koji su usledili nakon privatizacije, lokalna uprava nema rešenje za „Patriju“.

Vetar koji je je počeo juče, i nije se smirivao tokom cele noći, konačno je oko podne prestao da duva.

Zbog jakog vetra u Petrovu proglašena vanredna situacija

U Petrovu je proglašena vanredna situacija zbog nevremena i jakog vetra, rekao je načelnik opštine Ozren Petković.

Petković je istakao da je odluku doneo Štab za vanredne situacije zbog olujnog nevremena koje je prouzrokovalo veliku materijalnu štetu na oko 30 odsto domaćinstava, privrednim objektima, te zgradama opštine, Osnovne škole "Sveti Sava" Kakmuž i Doma kulture Karanovac, a uništen je i kompletan krov objekta fudbalskog kluba "Ozren".

On kaže da je oštećena niskonaposnka mreža zbog čega pojedina naselja nemaju struju, da je uništena javna rasvjeta, da pojedini delovi naselja nemaju vodu i da su sporedni nekategorisani putevi u prekidu zbog oborenih stabala

Petković procjenjuje da je 50 odsto plasteničke proizvodnje uništeno, a velika je šteta i na pčelinjacima.