VANDALIZAM U PANČEVU: Oskrnavili 47 jevrejskih grobova!

J. D. - Z. U.

12. 12. 2017. u 11:21

Trojica maloletnika od 12, 15 i 16 godina osumnjičeni da su uništili nadgrobne ploče u Pančevu. Obili kapelu i ižvrljali je sprejevima. Slučaj prijavljen policiji tek tri dana kasnije

ВАНДАЛИЗАМ У ПАНЧЕВУ: Оскрнавили 47 јеврејских гробова!

Foto Z. Jovanović

DVOJICA maloletnika od 15 i 16 godina i dvanaestogodišnji dečak, štićenici Doma za nezbrinutu decu "Spomenak" u Pančevu, osumnjičeni su za nezapamćeni vandalizam na jevrejskom groblju u ovom gradu. Oni su u noći između petka i subote (8. i 9. decembra) porušili čak 47 nadgrobnih spomenika, a oštetili su i kapelu!

Njih je pančevačka policija identifikovala i pronašla za manje od 24 sata od kada je rušenje prijavljeno. Maloletnici su sa krivičnom prijavom privedeni Višem javnom tužilaštvu u Pančevu.

- Vandali bi bili i pre pronađeni da je rušenje na vreme prijavljeno - navodi izvor "Novosti" iz istrage. - To je urađeno tek u protekli ponedeljak i oni su odmah uhvaćeni.

Na jevrejskom groblju u Pančevu u utorak je bio tužan prizor. Po zemlji pobacane nadgrobne ploče, delovi spomenika...Vandali nisu poštedeli ni kapelu. Obili su je i ižvrljali sprejevima.


- U subotu izjutra, oko četiri sata, iznenada me probudila neka potmula lupnjava i jak lavež pasa, kao da su pobesneli - priča nam Vasa Novakov, čuvar groblja. - Moja kuća je uz groblje, a ključeve imam samo ja. Ustao sam i otključao kapiju, a psi su jurnuli unutra. Tada sam video neke siluete kako trče ka ogradi. Potrčao sam za njima, ali su oni brzo utekli, a ja sam ostao u šoku kada sam krenuo da obilazim groblje. Isprva nisam mogao uopšte da utvrdim koliko je spomenika uništeno.

Jevrejsko groblje, koje je inače zaključano, nalazi se odmah pored katoličkog. Deli ih samo nizak zid, koji su vandali preskočili, i polomili većinu nadgrobnih ploča. Događaj koji je policiji prijavljen skoro tri dana kasnije, brzom akcijom je rasvetljen, a počinioci su pronađeni.


- Kada se razdanilo pokušao sam da stupim u kontakt sa predsednikom Jevrejske opštine u Pančevu i objasnim šta se desilo, ali nisam uspeo - kaže Novakov. - Nemam telefon. Tek kada sam uspeo u ponedeljak da dođem do komšije, nazvao sam ga i sve mu ispričao. On je tada slučaj i prijavio policiji. Vandali su napravili pustoš, dosta toga je uništeno i razrušeno...


NISU DIRALI KATOLIČKI DEO

KAKO nezvanično saznajemo, štićenici "Spomenka", koji je u neposrednoj blizini groblja, nisu imali obzira ni prema svežoj humki, gde je pre tri meseca sahranjen jedan žitelj Pančeva. Rasturili su vence i pobacali cveće.

- Utvrđuje šta se dogodilo i zašto su to maloletnici uradili - navodi naš sagovornik iz istrage. - Evidentno je da im je meta bilo Jevrejsko groblje, jer katoličko je tik uz njega a nisu ga ni takli. Videćemo šta se krije iza ovog vandalizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije