Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
“NAJVEĆA INVESTICIJA SRPSKE U PORATNOM PERIODU” Potpisan ugovor o izgradnji TE “Gacko dva”

“NAJVEĆA INVESTICIJA SRPSKE U PORATNOM PERIODU” Potpisan ugovor o izgradnji TE “Gacko dva”

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, potpisao je danas sa predstavnicima "Kineske mašinske inženjerske korporacije" (China machinery engineering corporation) i "Energetskog fonda za tržišta u razvoju" (Emerging Markets Power Fund) opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane (TE) "Gacko dva" čija je vrednost procenjena na više od milijardu KM.

ugovor TE gacko dva Foto: Srna / Srna
ugovor TE gacko dva
Foto: Srna / Srna

Đokić je pojasnio da je potpisan opšti ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i da sada treba započeti postupak osnivanja preduzeća u kojem će kineska strana imati 51 odsto udela, a Republika Srpska 49 odsto.

- Da bi se osnovalo preduzeće postoje pretpostavke koje se moraju stvoriti i mi ćemo na tome raditi. Ovim ugovorom smo predvideli da te aktivnosti mogu trajati najduže 12 meseci, ali naša je namera da već nastavimo ispunjavati uslove definisane tim opštim ugovorom - rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja ugovora čemu su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović.

Prema njegovim rečima, nakon toga potrebno je stvoriti pretpostavke za finansiranje tog projekta, odnosno razgovarati sa finansijskim partnerima, u čemu će glavnu ulogu imati kineska strana.

Đokić je dodao da je to postupak koji zahtijeva kineska strana, zbog drugačijih procedura koje važe u Kini za uvođenje u ovakve poslove izvan te zemlje.

On je naglasio da je potpisivanjem ugovora i formalno otvoren projekat izgradnje nove termoelektrane na području opštine Gacko instalisane snage 350 megavata.

- Za Republiku Srpsku je veoma značajno da će ovaj projekat biti realizovan sa kineskim kompanijama i da je partner u realizaciji ovog ugovora Kina sa kojom Srpska razvija prijateljske odnose, stvara atmosferu saradnje i međusobnog uvažavanja i podrške. Ovo će biti najveća investicija koju će Republika Srpska realizovati u poratnom perodu - naveo je Đokić.

Prema njegovim rečima, kineske kompanije koje će učestvovati u realizaciji ovog projekta su "ogromne i za svetske uslove" i spremne da Srpska bude njihov partner u realizaciji ovakvog projekta koji će dati veliki doprinos razvoju opštine Gacko i cele Hercegovine.

Predstavnik "Energetskog fonda za tržišta u razvoju" Mu Juš ocenio je da potpisivanje današnjeg ugovora predstavlja konstruktivan korak, jer je razvoj energetike veoma bitan, te istakao da će realizacija projekta doneti veliku ekonomsku vrednost za Gacko, ali i celu Srpsku.

- Naše kompanije imaju bogato iskustvo i prisutne su na tržištima centralne i istočne Evrope. Verujem da ćemo, uz podršku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, u potpunosti zadovoljiti očekivanja - dodao je Mu Juš.

Ugovor je potpisao i direktor Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" Željko Kovačević.

Dodik: Dodatnu energetska stabilnost Srpske

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da će izgradnja Termoelektrane "Gacko dva" pružiti novu energetsku sigurnost Srpske, obezbediti dugoročni proces eksploatacije uglja i proizvodnje električne energije, te osigurati nova radna mesta.

Nakon potpisivanja opšteg ugovora o izgradnji Termoelektrane "Gacko dva" između predstavnika Vlade Srpske i kineskih investitora, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je tehnološki vek stare termoelektrane u Gacku pri kraju, te da se ulažu ogromna sredstva na saniranje postrojenja i omogućavanje rada.

- Krajnje vreme je da se uputimo u izgradnju novog objekta, koji će dati sigurnost i radnim mestima i Republici Srpskoj. Kineska strana je u dogovorima o ovom pitanju bila veoma susretljiva i razumela je uslove u kojima se nalazimo - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je izrazio uverenje da će realizacija ovog projekta početi veoma brzo, dodajući da ima mnogo detalja koje je neophodno usaglašavati.

- Generalno opredeljenje da zajedno gradimo ovaj projekat govori o realizaciji naših politika koje smo ranije utvrdili kao vlast u Republici Srpskoj, kada smo rekli da se orijentišemo na to da osposobimo našu “Elektroprivredu” da gradi nove kapacitete primarnog karaktera - naglasio je Dodik.

On kaže da se pri ugovaranju projekta tražilo da tehnologija koja će biti ugrađena odgovora svim evropskim standardima, navodeći da se u Termoelektrani "Stanari" pokazalo da kineska strana to može da obezbedi, jer su dobijeni svi sertifikati u vezi sa ekologijom.

Dodik je zahvalio kineskom državnom rukovodstvu što Republiku Srpsku tretira sa stanovišta interesa za razvoj, te za podsticaj preduzećima iz Kine da se ovde lociraju.

- To nam daje garanciju da će u narednom periodu biti realizovani još neki projekti, pre svega u vezi sa primarnom proizvodnjom električne energije, ali i da ćemo rešiti pitanje dodatne izgradnje auto-puteva - poručio je Dodik.

On je naveo da je Srpska sa Kinom već realizovala projekat izgradnje Termoelektrane "Stanari", te da se razgovara o mnogim drugim pitanjima, od izgradnje bolnice u Doboju, do izgradnje auto-puta od Banjaluke prema Prijedoru, dela auto-puta od Vukosavlja prema Brčkom, te od Banjaluke prema Mrkonjić Gradu i Kupresu.

- Sve su to obimni projekti kroz koje stičemo razna iskustva pregovarajući sa kineskim kompanijama. Kineski investitori su se pokazali kao veoma dobri partneri, koji žele da razumeju naše okolnosti i uslove - naveo je Dodik.

Predsednik Srpske ističe da Republika Srpska radi na investicijama koje će omogućiti ne samo zapošljavanje, nego i dugoročnu sigurnost i stabilnost.

Dodik je izrazio uverenje da će projekat izgradnje Termoelektrane "Gacko dva" biti uspješno realizovan, u šta ga, kako kaže, uverava i dobronamernost kineskih partnera.

Predsednik Republike je najavio da će do kraja sedmice biti potpisan i ugovor sa ruskim partnerima u vezi sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju gasa.