NATO se seli u novo sjedište u martu 2018. godine

Novo sjedište futuristička je zgrada sa osam dugih krila i trebala bi predstavljati prekrštene prste dvije ruke (NATO)

Zaposlenici NATO-a, diplomati i vojnici 29 država članica preselit će se u novi štab Sjevernoatlantskog saveza u Briselu 19. marta 2018. godine, rekla je glasnogovornica saveza agenciji AFP.

“Taj proces trajat će 12 sedmica i u tom će razdoblju bivše sjedište, koje datira iz 1960-ih, funkcionirati kako bi osiguralo nastavak aktivnosti”, precizirala je glasnogovornica Oana Lungescu.

Novi štab u potpunosti bi trebao biti u funkciji sredinom juna, na vrijeme za samit čelnika Alijanse zakazan za 11. i 12. juli u Briselu, drugi za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ukupno će 4.000 osoba biti smješteno u toj zgradi, u kojoj sad radi 300 osoba koje nadziru premještaj.

Novo sjedište futuristička je zgrada sa osam dugih krila i trebala bi predstavljati prekrštene prste dvije ruke.

Veliko kašnjenje

Njena arhitektura trebala bi ocrtavati jedinstvo država najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu, koji okuplja 29 zemalja Evrope i Sjeverne Amerike.

Zgrada se nalazi prekoputa sadašnjeg sjedišta, djelomično sačinjenog od montažnih zgrada izgrađenih nabrzinu 1967. godine, nakon što je NATO morao hitno napustiti Pariz poslije povlačenja Francuske iz njegovih vojnih struktura.

Tokom polaganja kamen-temeljca u decembru 2010. godine, premještaj je bio najavljen za 2015. godinu.

No, na gradilištu je došlo do kašnjenja, što je izazvalo približno 300 miliona eura dodatnih troškova, koje su preuzele države članice.

Jedan diplomatski izvor naveo je da konačna cijena novog sjedišta prelazi 1,2 milijarde eura.

Izvor: Agencije