U svetu 30 žarišta koja mogu da prerastu u rat, i Balkan na listi

Američki Savet za međunarodne odnose izdvojio je u svom godišnjem izveštaju "Preventivni prioriteti" 30 žarišta.
U svetu 30 žarišta koja mogu da prerastu u rat, i Balkan na listi
Foto: Pixabay
Ta žarišta, po njihovoj proceni, mogu da prerastu u velike ratove u 2018. godini.
 
Balkan se u tom dokumentu pominje kao "niskoprioritetna pretnja". Iako u poslednjoj, najmanje pretećoj grupi, Balkan se prvi put ove godine pojavio u izveštaju. 
 
Kako se navodi, u grupu "niskoprioritetnih pretnji" spadaju opasnosti uzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regionu, čija je nestabilnost, kako se navodi, ranije "više puta potresla ceo svet". 
 
Podaci u izveštaju dobijeni su na osnovu istraživanja Centra za preventivne akcije američkog Saveta za međunarodne odnose, a radili su ga stručnjaci za spoljnu politiku. U izveštaju, potencijalne opasnosti podeljene su u tri kategorije. 
 
U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza, pre svega vojni sukob SAD sa Severnom Korejom i susedima, jer opasnost od nuklearnog sukoba sve više raste, a predsednici SAD i Severene Koreje Donald Tramp i Kim Džong Un su veoma nepredvidljivi i sve više provciraju jedan drugog. 
 
U toj grupi nalazi se i mogući oružani sukob SAD i Irana, sajber napadi na infrastrukturu i mreže u SAD, kao i nameran ili nenameran vojni sukob Rusije i članica NATO. 
 
Takođe, u grupi visokoprioritetnih pretnji su i oružani sukob u Južnom Kineskom moru, teroristički napadi na SAD ili nekog njenog saveznika budući da islamisti ne prestaju sa pretnjama napadima, eskalacija sukoba u Siriji, novi sukobi u Avganistanu. 
 
U drugoj kategoriji nalaze se opasnosti čije bi posledice bile manje od konflikata prvog nivoa. 
 
Kako se navodi, u ovoj grupi se nalaze mogući sukob Japana i Kine oko Senkaku/ Diaoju ostrva, politička nestabilnost u Venecueli, pogoršanje humanitarne katastrofe u Jemenu, sukobi u Mjanmaru, porast nasilja povezanog sa organizovanim kriminalom u Meksiku, sukobi u Ukrajini između ukrajinskih i proruskih snaga, intenziviranje nasilja između Kurda i vladinih snaga u Iraku i Turskoj. 
 
Takođe u ovu grupu spadaju i sukob Pakistana i Indije zbog Kašmira, sukobi između Izraela i Hezbolaha, kao i povećane tenzije između Izraelaca i Palestinaca. 
 
U trećoj kategoriji potencijalnih opasnosti nalaze se uglavnom afričke države u kojima su najveće opasnosti od terorističkih napada Boko harama i drugih islamista i političkih previranja.
  • Milomir

    14.12.2017 07:56
    Parčići
    Ova vlast se bogati na račun ratova, tako da bi već započeli da mogu. Nažalost sve je iscepkano pa nema više za šta da se ratuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.