Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
OPASNO U igri petardama 11-ogodišnjaku POVREĐENO OKO

OPASNO U igri petardama 11-ogodišnjaku POVREĐENO OKO

Jedan 11-ogodišnji dečak je u Banjaluci povređen krhotinama stakla nakon što je u igri jedan od njegovih vršnjaka stavio petardu u flašu.

petarde03_RAS Foto: RAS / RAS Srbija
petarde03_RAS
Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Kada je petarda eksplodirala, krhotina stakla je pogodila dečaka u glavu, zbog čega je morala da reaguje Služba hitne medicinske pomoći.

Sve se desilo juče u Ulici Ive Andrića, tokom igre više dečaka.

Povređeni je oko 19 sati hospitalizovan u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

Prema rečima dr Emire Ignjatić, zamenika načelnika Klinike za očne bolesti i glavnog dežurnog na Hirurugiji danas, dr Miroslava Regode, pacijent F.M. (2006.) je primljen sa teškom povredom levog oka koja je odmah po prijemu hirurški zbrinuta.

Takođe, pacijent je zadobio lakše povrede prstiju šake koje su inicijalno zbrinute i ne zahtevaju hiruršku intervenciju.

- Sva neophodna dijagnostika je sprovedena. Zdravstveno stanje pacijenta je stabilno, te on ostaje na daljem lečenju i praćenju u Klinici za očne bolesti. Sve dalje prognoze u vezi sa očuvanjem funkcije vida na povređenom oku pacijenta su krajnje preuranjene i neizvesne - saopšteno je iz UKC.

Odogvornost roditelja

Policija je najavila preduzimanje svih potrebnih mera i radnji na utvrđivanju svih činjenica i odgovornosti roditelja, zbog propuštanja obavezne brige o maloletnicima.

Podsećamo da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina, i to od 15. novembra 2017. do 30. januara 2018.

Istim zakonom predviđene su novčane kazna za fizičko lice od 300 do 1.500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 1.000 do 3.000 KM.