Најновије

ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ НА БРНАБИЋКИНЕ ИЗЈАВЕ: Премијерка показала елементарно незнање!

Изјава премијерке Ане Брнабић да "такозвани истраживачки медији без икакве одговорности копају по имовини функционера" изазвала је буру негодовања у стручној јавности.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Саговорници сматрају да сем што је премијерка показала елементарно незнање, њене речи представљају атак на слободу медија.
Главни уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић оцењује да Ана Брнабић наставља да ради оно што раде њене колеге из владе, да се јавно обрачунава са новинарима, "што је недопустиво".
- То није говор који би смела премијерка да користи, ниподаштавање новинара и јавни обрачун са њима. Разумем да је љута јер смо истраживали њену имовину у оквиру наше базе, али подсећам да смо за то добили највећу светску награду за новинаре који креирају базе података, тако да је потпуно непримерено да нас назива "такозваним новинарима" - каже Дојчиновић.
Главни уредник Voice Динко Грухоњић сматра да председница Владе Србије говори о "такозваним" истраживачким новинарима, "јер је свесна да је она такозвана премијерка".
- Њене речи су још један у низу притисака на слободне медије у овој земљи. Иначе, једва чекамо да донесу Закон о пореклу имовине, а до тада ћемо наставити да новинарски истражујемо - гле изненађења - пре свега представнике актуелне власти, с њима повезане особе и њихову имовину. Веровали или не, председнице владе, новинарима је то посао. Не мешајте се у наш, ако се већ не мешате у свој - поручио је Грухоњић.
Уредник БИРН-а Слободан Георгиев каже да председница Владе Србије није експерткиња у области медија, што не значи да нема право да оцењује начин рада појединих новинара.
- Она је и на РТС-у поновила оно што је раније тврдила, да неки новинари нешто раде против људи из власти, а то је прича коју слушамо од Вучића и његове СНС већ четири године уназад. Таква врста квалификовања медија са највишег места постала је рутинска ствар и део кампање власти да дисквалификује и обесхрабри свакога ко би се бавио оним што је основни посао медија и новинара, а то је извештавање о раду Владе и преиспитивање одлука Владе - истиче Георгиев. Наш саговорник је изнео интересантан предлог који би могао да реши "несугласице" између власти и новинара.
- Ако су медији лагали, од начина на који је СНС преузео контролу у области медија, преко Ер Србије, Београда на води, имовине Синише Малог и Александра Вулина, очекивао бих од Владе и владајуће коалиције да у парламенту, на пример, организује јавно слушање, да позове новинаре које назива лажовима и страним агентима и да им да могућност да објасне наводе из својих истраживања - истиче Георгиев и додаје да тако раде озбиље и кредибилне и демократске власти, "а ове које ми имамо, које су у основи ауторитарне, раде на томе да зауставе објављивање било чега што би довело у питање њихов кредибилитет или оспорило одлуке које су донете у било којој области".

Премијерка нека коментарише владу

Премијерка би требало да више коментарише успехе и неуспехе владе, а мање да се поставља као судија о томе шта треба и не треба да се ради у новинарству, јер то није област у којом влада - каже Стеван Дојчиновић.
Прочитајте ОВДЕ шта је Синиша Мали рекао на Ђиласову кандидатуру за градоначелника Београда?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте интервју који је изазвао толику буру.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА