Kubanski mediji posvetili veliku pažnju poseti Vučića Havani

Aleksandar Vučić je stigao u posetu Kubi, a tamošnji mediji su posvetili veliku pažnju poseti predsednika Srbije Havani, najavljujući na naslovnim stranama i u udarnim terminima njegove razgovore sa kubanskim zvaničnicima i druge planirane aktivnosti.

Najavljujući dolazak srpskog predsednika Aleksandra Vučića u zvaničnu posetu Kubi, Kuba TV i zvanični list Centralnog komiteta Komunističke partije Kube Granma navode da će uvaženi gost tokom boravka imati zvanične razgovore sa predsednikom Raulom Kastrom i drugim zvaničnicima kao i druge aktivnosti.

Takođe podsećaju da će Havana i Beograd sledeće godine obeležiti 75 godina od uspostavlja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije je, ističe Granma, nedavno potvrdio da bi dobri politički odnosi koji postoje između dve zemlje trebalo da doprinesu i jačoj ekonomskoj saradnji, a u istom kontekstu je pomenuo proširenje saradnje u poljoprivrednom sektoru, medicini i farmaceutskoj industriji.

Kuba, sa svoje strane, ima želju da nastavi da jača veze prijateljstva i poštovanja sa Srbijom, prenosi Granma.

Kubanska televizija takođe u susret zvaničnim razgovorima navodi da će se Vučić tokom boravka prema najavama, sastati sa predsednikom nacionalne skupštine Estebanom Laso Ernandesom, kao i sa drugim visokim kubanskim zvaničnicima.

Program posete, dodaje se, predviđa i obilazak razvojne zone luke Marijel, jednog od najvećih ekonomskih projekata u kubanskoj istoriji.

Dolazak srpskog predsednika u Havanu najavile su i kubanska novinska agencija ACN, kao i latinoamerička informativna agencija Prensa Latina, koja navodi da je predsednik Srbije izuzetno srećan zbog posete Kubi, i podseća da je on ranije rekao da bi dobri politički odnosi između dve zemlje trebalo da budu temelj za razvoj ekonomske saradnje.

List Diario de Kuba navodi da će srpski predsednik prisustvovati i izložbi fotografija "Fidel i spoljna politika kubanske revolucije", i posetiti Etnografski muzej u Havani "Hose Marti".

"Srbija, kao država koja brani svoju nezavisnost, oseća veliko prijateljstvo i zahvalnost prema Kubi, i poštuje slobodarske stavove kubanskog naroda", citira taj list izjavu Vučića iz oktobra, kada je najavio posetu Kubi.

List podseća da će Havana i Beograd sledeće godine obeležiti 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, i da su aktuelne bilateralne veze u veoma dobrom stanju.

Iako su ekonomski i trgovinski odnosi dve zemlje trenutno ograničeni, postoje ogromni potencijali za njihov razvoj, pre svega u farmaceutskom i biotehnološkom sektoru.

Prema dnevnom redu, navodi se u tekstu, tokom posete predsednika Vučića, predviđeno je potpisivanje Sporazuma o međuvladinoj saradnji između Kube i Srbije u oblasti lekova i medicinskih sredstava.

Opširno je preneta i biografija predsednika Vučića, uz podsećanje da je u aprilu ove godine izabran za predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je stigao danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Kubi, na poziv predsednika Raula Kastra.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво