Spor ATP Vojvodine i grada: Pao odštetni zahtev

N. S.

14. 12. 2017. u 10:13

Privredni sud odbacio tužbu ranijeg vlasnika ATP "Vojvodina". Nije uvažena tvrdnja veštaka da je šteta 91 milion evra

Спор АТП Војводине и града: Пао одштетни захтев

SPOR Nova zgrada Autobuske stanice, foto D.Dozet

U SADA već maratonskom sporu Ilije Devića, nekadašnjeg vlasnika ATP "Vojvodina" i gradskih vlasti oko obeštećenja zbog neispunjavanja ugovora o preseljenju autobuske stanice, doneta je prvostepena presuda kojom se odbija Devićev zahtev da mu se isplati odšteta od 91 milion evra.

Do spora Devića i gradskih vlasti, podsećamo, došlo je posle privatizacije ATP "Vojvodina". Novi vlasnik Dević je sa gradskim vlastima sklopio ugovor koji je predviđao iseljavanje međumesnog autobuskog saobraćaja na novu stanicu - vlasništvo ATP "Vojvodine". Ovo nikada nije ostvareno, pa je ova firma tužila Grad za nadoknadu štete, tražeći odštetu od 1,7 milijardi dinara. Sporu se priključio i Dević, tražeći odštetu od šest milijardi dinara. Za ovu, kao i za još 23 privatizacije, zainteresovala se EU, a u međuvremenu spor Grada i ATP je okončan, i Grad je platio višestruko umanjenu odštetu. Dević je, međutim, nastavio da vodi sporove.

- Iako su timovi veštaka čiji su stručnjaci sa saobraćajnog i mašinskog fakulteta utvrdili štetu od 91 milion evra, koju je ATP "Vojvodina" pretrpela zbog neispunjenog ugovora, Privredni sud u Novom Sadu odbio je tužbu za naplatu tog iznosa - jasan je Dević. - Presuda je objavljena na portalu suda, a u njoj se sudija poziva na stav Vrhovnog kasacionog suda koji je svojevremeno tvrdio da je ugovor između Novog Sada i Ilije Devića ništavan. Vrhovni kasacioni sud je, ipak, dosudio odštetu ATP "Vojvodina", istina, značajno umanjenu i samo za deo pretrpljene štete. Tada je sud uzeo u obzir samo autobusku stanicu, i to za period od 1. marta 2007. do 1. decembra 2011. godine.

- Poslednja odluka Privrednog suda ne priznaje činjenicu da je šteta naneta, iako je u postupku koji je vođen dve godine naloženo veštačenje i time izazvani dodatni troškovi tužiocu - ogorčen je Dević. - Možda je, za ovakvu presudu, razlog to što je ovde reč o domaćem investitoru sa poznatim poreklom kapitala, a ne strancu iz firme sa of-šor destinacije koji se pritom subvencioniše iz budžeta države.

Pred sudovima se, dodaje Dević, već nalazi više odštetnih zahteva po ovim predmetima, a osim ovog vrednog 91 milion evra, sudi se i u postupku za iznos od 36 miliona evra, i za ličnu štetu u iznosu od 132 miliona evra.


PLANOVI

- U preduzeće ATP "Vojvodina" sam uložio 30 miliona evra i uz postojećih 300 zaposlio još 200 novih radnika, a po okončanju druge faze gradnje tu je trebalo da radi čak 1.200 zaposlenih - kaže Dević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Simo

14.12.2017. 11:31

kako kaže onaj lik iz domaćeg kultnog filma,,neš se tu leba najesti...,,u suštini ne možeš bit slobodan strelac ili ne daj Bože protiv ...main stream politika tu dominira kako god..tako je to u srba he..ako ti se ne sviđa otiđi bre,nemoj se patit bezveze.Pozdrav svima.