Vesti

0

Dačić: Kosovo je naš Jerusalim

Autor: SA

Izvor: Beta

Dačić: Kosovo je naš Jerusalim

Izvor: Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović

 

 

Dačić je na konferenciji povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Jugoslavije, odnosno Srbije, rekao da Srbija ceni principijelan stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da se to, kako je naveo, "pozitivno reflektuje na kvalitet i sadržaj ukupnih odnosa".

"Dame i gospodo, Kosovo je naš Jerusalim", izjavio je Dačić u uvodnom obraćanju.

Ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio da se za odnose Srbije i Izrela može reći da su "na dobrom koloseku" sa perspektivom da budu još kvalitetniji i sadržajniji, dodavši da o dobrim odnosima svedoče sve razvijeniji politički dijalog, intenzivnija ekonomska saradnja i prisustvo izraelskih investicija u Srbiji.

On je izrazio veliko zadovoljstvo da kao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije zajedno sa ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer-Kam otvori konferenciju kojom se obeležava 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa.

"Zahvaljujući zajedničkom zalaganju naše i izraelske strane, Srbija je ove nedelje domaćin današnje konferencije, sutrašnje centralne svečanosti u Skupštini Srbije, i još nekoliko kulturnih događaja kojima se obeležava važan jubilej u odnosima sa Izraelom. To je prilika da se osvrnemo na bogatu tradiciju srpsko-jevrejskog prijateljstva koje je odolevalo najvećim istorijskim izazovima sa kojima su se oba naroda susretala", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je njegova "lična ocena" da prekidanje diplomatskih odnosa sa Izraelom u vreme bivše Jugoslavije predstavlja veliku grešku.

Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom 1967, u vreme Šestodnevnog rata.

"Trebalo je da Jugoslavija propadne pa da obnovimo odnose", rekao je Dačić na otvaranju konferencije.

Podsetio je da je krajem 2014. godine realizovana prva poseta na nivou premijera u istoriji odnosa dve države kada je aktuelni predsednik Republike, tada premijer, Aleksandar Vučić, posetio Izrael.

"Srbija je svojim stavom prema pitanjima Holokausta, restitucije i planiranim projektima, kao što je izgradnja memorijalnog centra 'Staro sajmište', privukla pažnju vodećih svetskih i američkih jevrejskih organizacija", kazao je Dačić.

Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam u uvodnom obraćanju je zahvalila Srbiji "na pravcu u kojem idu odnosi u korist oba naroda".

Ona je istakla da su se robna razmena i izraelske investicije u Srbiji uvećale.

"Konferencija 'Godine jubileja' prilika je za razmenu mišljenja i dublje razumevanje saradnje Srbije i Izraela koje karakteriše prijateljstvo i solidarnost i duboko poštovanje", kazala je ambasadorka Izraela.

Alona Fišer-Kam je izjavila da izraelski narod prethodnih godina "nije bio sam", da su uz njih "stajali prijatelji, među kojima je i Srbija".

Konferencijom "Godine jubileja" Ambasada Izraela obeležava 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, i ključne datume u istoriji Izraеla od 1897. do 2018. godine.

 

Dačić: Politika Hrvatske se svodi na odnos prema Srbiji

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas povodom podnošenja krivičnih prijava protiv šestorice pripadnika JNA zbog napada na Banske dvore u Zagrebu 1991. godine, da se cela politika Hrvatske svodi na odnos prema Srbiji i dodao da ne treba da se ide u prošlost već u budućnost.

"Srbija bi mogla da donese deklaraciju u parlamentu o genocidu nad Srbima i traži odštetu, oni su nas napali u sastavu Austrougarske", rekao je Dačić u Beogradu, odgovarajući na pitanja novinara.

On je izjavio da zemlje u regionu ne bi trebalo da idu u prošlost, već da treba da idu u budućnbost

"Kako bi svetska javnost reagovala kada bi naš predsednik rekao kao što je (pokojni hrvatski predsednik Franjo) Tuđman izjavio da je srećan da što nije oženjen Srpkinjom ili Jevrejkom? Da li je to društvo za koje se borimo?", rekao je Dačić.

Protiv šestorice bivših visokopozicioniranih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane JNA, od kojih su petorica srpski državljani, u Hrvatskoj su podnete krivične prijave zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu u oktobru 1991.

Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih vlasti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su učestvovali u planiranju, organizaciji i izvršenju vazdušnog napada na Banske dvore u vreme kada su se tu na sastanku nalazili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsednik savezne vlade Ante Marković.

 

Dačić: Po pitanju Jerusalima Srbija ostaje pri principijelnom stavu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu, povodom odluke SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, da je to "veoma osetljivo pitanje", da sukob Izraelaca i Palestinaca dugo traje, i da je potrebno da se "kroz dijalog iznađe obostrano rešenje".

"To je tema kojom se bave mnoge međunarodne organizacije. Srbija ostaje pri svom principijelnom stavu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova na pitanje novinara kako će se Srbija odnositi prema odluci američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Dačić je rekao da je potrebno da se "kroz dijalog iznađe obostrano rešenje".

Ministar spoljnih poslova ranije danas je učestvovao na konferenciji "Godine jubileja" kojom je Ambasada Izraela obeležila 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, i ključne datume u istoriji Izraеla od 1897. do 2018. godine.

On je na tom skupu rekao da je njegova "lična ocena" da prekidanje diplomatskih odnosa sa Izraelom u vreme bivše Jugoslavije predstavlja veliku grešku.

Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom 1967, u vreme Šestodnevnog rata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR