InfoFoto: kragujevac.rs

Udruženje “Sveti Vasilije Veliki“ primer dobre prakse u radu sa decom sa smetnjama u razvoju

Autor: InfoKG
10:40 | Četvrtak, 14 12 2017

Porodice dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom su u lošem materijalnom stanju, a ovi mališani se često suočavaju i sa problemima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. To su rezultati sveobuhvatne analize položaja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i ostvarivanja njihovih prava u Srbiji koje su predstavili predstavnici Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom i UNICEF-a u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“. Na skupu je kao primer dobre prakse predstavljeno Udruženje “Sveti Vasilije Veliki“ u Maršiću koje pruža priliku osobama sa invaliditetom da kvalitetno provedu slobodno vreme. 

"Ovo naše istraživanje je pokazalo da su porodice ove dece u lošem materijalnom stanju, da su im primanja koja imaju nedovoljna za dodatne troškove invalidnosti, da nedostaju servisi podrške, a to je sve prepreka i za obrazovanje kao jedan od ključnih sistema ka kojima su deca upućena. Naravno, postoje problemi i u zdravstvu. Deca sa invaliditetom se često suočavaju i sa problemima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, naročito ona koja se nalaze na institucionalnom smeštaju, tako da su to neki od zaključaka do kojih smo došli tokom ovog istraživanja”, izjavila je izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, Ivanka Jovanović.  

Svrha ovakvog istraživanja je da se ono koristi kao alatka za dalje zagovaranje i za unapređivanje politika i praksi u ovoj oblasti. Izrada situacione analize o položaju dece sa smetnjama u razvoju je deo jednog većeg projekta koji se trenutno sprovodi u Srbiji, kao jednoj od sedam zemalja koje sprovode regionalni projekat “Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, nastala je kao odgovor na nedostatak istraživanja i podataka u ovoj oblasti”, rekla je Marina Bogdanović iz UNICEF-ovog tima za zaštitu dece.

Član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović kaže da Kragujevac godinama unazad izlazi u susret potrebama osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju kroz široku lepezu usluga u oblasti socijalne zaštite, među kojima je i lični pratilac za decu u inkluzivnom obrazovanju. 

Damnjanović je istakla kao primer dobre prakse u Kragujevcu Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju “Sveti Vasilije Veliki“ u Maršiću koje pruža priliku osobama sa invaliditetom da kvalitetno provedu slobodno vreme, odnosno jednu vrstu dnevnog boravka. 

Lokalna samouprava planira i dodatne vidove podrške, od kojih je jedan dnevni boravak u popodnevnim satima, kao vid podrške porodicama, radnu aktivaciju, mogućnost formiranja radnog centra, kao i stambene podrške.