Kragujevac potpisnik Sporazuma za unapređenje naplate poreza na imovinu - iKragujevac


Vesti

Stalna konferencija gradova i opština održala je u utorak 12. decembra 45. skupštinu pod nazivom „Strateški razvoj lokalne samouprave“. 

Na najvećem skupu lokalne samouprave u Srbiji prisustvovalo je 138 delegata gradova i opština, predstavnici Vlade Srbije, ambasada Švajcarske, Nemačke, Švedske, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnih organizacija, kao što su Delegacije EU u Srbiji, Misija OEBS, UNDP, GIZ, ali i predstavnici civilnog sektora.

Neki od glavnih zaključaka Skupštine su da lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija, reformi i odnosa sa građanima, ali i da SKGO na najkvalitetniji način povezuje Vladu i jedinice lokalne samouprave, te da je njihov „najjači“ partner.

Za novog predsednika SKGO izabrana je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, prva žena na toj poziciji, dok je Đorđe Staničić ponovo izabran za generalnog sekretara SKGO. Nakon toga usledilo je svečano potpisivanje Sporazuma o sprovođenju paketa podrške za unapređenje naplate poreza na imovinu na lokalu u okviru „Programa reformi poreza na imovinu, koji sprovodi IMG, a finansira SDC – Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Memorandum o razumevanju u ime grada Kragujevca potpisao je gradonačelnik Radomir Nikolić. 

Program, koji će trajati do 30. aprila 2021. godine i za čiju je realizaciju obezbeđeno ukupno šest miliona švajcarskih franaka, podržava jačanje kapaciteta lokalne samouprave u Srbiji u cilju povećanja naplate poreza na imovinu, odnosno sopstvenih prihoda, koji su od značaja za modernizaciju javnih usluga građanima i privredi. 

Poseban akcenat se stavlja na jačanje odgovornosti između lokalne vlasti i građana tako što se kroz programske aktivnosti lokalne vlasti podstiču da poboljšaju dijalog sa građanima radi donošenja odluka o korišćenju prihoda od poreza na imovinu koje odgovaraju potrebama građana. Podrška podrazumeva obuku lokalnih poreskih administracija koja se odnosi na tehničke, pravne i administrativne izazove za pravilno sprovođenje Zakona o porezu na imovinu, jačanje i poboljšanje performansi lokalne poreske administracije i njihovog učešća u unapređenju pravnog okvira radi efikasnijeg, transparentnijeg i pravičnijeg oporezivanja imovine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu