Hamas: Izrael će plaćati sve višu cijenu napada na Palestince

Prema objavljenim informacijama, Hamas će morati predati sve oružje egipatskim vlastima (Arhiva)

Palestinski pokret Hamas iz Pojasa Gaze saopćio je da će cijena za izraelske napade na palestinski narod i njegova svetišta biti viša iz dana u dan.

Pokret navodi u saopćenju kojim obilježava 30. godišnjicu osnivanja da “obećava našem narodu pobjedu i jačanje, omogućujući Hamasu sredstva i načine da predvodi svoj narod ka oslobođenju”, prenosi agencija Xinhua.

Navodi se kako Hamas potvrđuje da “nastavlja projekt oslobođenja i otpora u svim njihovim formama do oslobađanja posljednjeg pedlja historijske zemlje Palestine”.

‘Eliminiranje svih formi podjela’

Hamas je naglasio da je “izabrao put pomirenja i eliminiranja svih formi podjela, kako bismo ostali jedinstveni u borbi za oslobođenje”.

Hamas je obilježio 30. godišnjicu postojanja u vrijeme jačanja napetosti između Izraela i Palestinaca, nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa da priznaje Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Od Trumpove objave, šest Palestinaca je poginulo u Gazi i više od 2.000 demonstranata je povrijeđeno tokom sukoba s izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Čelnik Politbiroa Hamasa Ismail Haneya pozvao je na pokretanje nove narodne intifade, odnosno ustanka protiv Izraela, nakon Trumpove objave.

U međuvremenu su ispaljivane rakete prema zajednicama na jugu Izraela.

Više od 15 raketa ispaljeno je na Izrael, ali nisu izazvale nikakve žrtve niti štete.

Raketni i zračni napadi

Izraelski borbeni avioni i artiljerija uzvratili su na raketne napade iz Pojasa Gaze po južnom Izraelu.

Nekoliko vojnih položaja koji pripadaju Hamasu je bombardirano.

Niko još nije preuzeo odgovornost za raketne napade na Izrael, koji ipak smatra Hamas odgovornim za raketnu vatru iz pravca Gaze prema Izraelu.

Izvor: Agencije