14. decembar  2017. 12.00  →  19.22 | Izvor: RTV

Počeo Festival nauke na Beogradskom sajmu

BEOGRAD -

Pod sloganom “Jedan na jedan" na Beogradskom sajmu, otvoren je 11. Festival nauke koji se i ove godine realizuje uz podršku kompanije NIS. U pitanju je  jedinstvena regionalna naučna manifestacija koja je već prvog dana okupila veliki broj dece i mladih. Ministar prosvete Mladen Šarčević je otvarajući festival najavio da će sledeće godine u Srbiji  biti otvoreno još centara za promociju nauke ali da će se u školama više pažnje posvetiti nauci.  

 

video icon

Predavanja,  izložbe, radionice, dokumentarni filmovi, različiti eksperimetni su ono što posetioci mogu videti na ovogodišnjem Festivalu nauke. Kroz uzbudljivu naučnu avanturu cilj  je afirmisati obrazovanje I nauku kod mladih.  

"Mi ćemo već u 2018. godini mnogo stvari uraditi u samom obrazovnom sistemu, da će se primenjivati razna stečena znanja i da će deca imati priliku krenuti da rade vrlo kvalitetne vežbe iz prirodnih nauka što sad nije slučaj", rekao je prilikom otvaranja Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Energija koja pokreće” naziv je  zanimljive edukativne i interaktivne postavke  NIS-a  koja govori  o  istoriji, primeni i značaju nafte. 

"Pokazujemo koliko je benzin isparljiviji od dizela. Pričamo o tome da se benzin ne koristi samo kao gorivo već i kao jako bitan rastvarač u  industriji boja i hemijskoj industriji", kaže Milan Popović,koordinator festivala.

"Ceo naš štand je posvećen energiji odnosno pretvaranju kinetičke i potencijalne energije i pokazujemo eksperimentom da kakvu putanju telo ima, odnosno da gde telo ima maksimalnu kinetičku ili potencijalnu ono će se brže vratiti", objašnjava Antonija Krstić, demonstator eksperimenata.

"Eksperimentima predstavljamo neke od zakona koji se uče od najranijeg uzrasta recimo šestog-sedmog razreda iz fizike, ali deca retko imaju priliku da razumeju šta se tu dešava i ovo je jedan od najjednostavnijih načina da se to objasni i vizuelno je interesantan", kaže Saša Stojanović, demonstrator eksperimenata.

Na festivalu se predstavljaju i osnovne i srednje  škole, fakulteti, a učenici svojim vršnjacima pokušaće u narednim danima da približe nauku na zanimljiv način.

"Posebno su mi zanimljivi fosili i iskopavanja, ali i hemijske reakcije", kaže jedan od posetilaca.

"Predstavili smo ekperimente iz fizike i elektronike, ali smo velikim delom predstavili i informatiku, programiranje i veštačku inteligenciju", navodi Mihajlo Grbić iz Matematičke gimnazije, Beograd.

"Predstavili smo sve što je vezano za geografiju, odnosno tektoniku pre svega Fruške gore", rekla je   Nevena Čurčić, sa PMF-a, Novi Sad.

Festival nauke traje do 17 decembra.

Srodne vesti