Manco: Borba protiv korupcije prioritet na evropskom putu

Na evropskom putu Italija podržava i ohrabruje srpsku vladu i one u regionu da nastave sa još većom odlučnošću da grade efikasne sisteme prevencije i borbe protiv korupcije, rekao je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco. Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da očekuje da će Nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije biti gotov do kraja godine, navodeći da je razlog zbog čega to još nije učinjeno bio zastoj u radu radne grupe.

Borba protiv korupcije je prioritet na evropskom putu Beograda i Balkana, ali je to prioritet pre svega za građane Srbije i regiona, kao i za građane cele Evrope koji imaju najviše koristi od legalnog i transparetnog sistema, poručio je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

"Na evropskom putu Italija podržava i ohrabruje srpsku vladu i one u regionu da nastave sa još većom odlučnošću da grade efikasne sisteme prevencije i borbe protiv korupcije", dodao je Đuzepe Manco govoreći na otvaranju konferencije "Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu".

Tu konferenciju je organizovala Agencija za borbu protiv korupcije Srbije uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Konferencija je organizovana u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i uklapa se u inicijative koje Italija preduzima u Srbiji i u regionu u cilju promovisanja regionalne saradnje u borbi protiv korupcije.

Upravo je u Italiji, u Trstu, u okviru Samita o Zapadnom Balkanu koji je održan u julu ove godine, organizovan regionalni skup na ovu temu u organizaciji italijanske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije (ANAC), saopšteno je iz italijanske ambasade.

Zalaganje Italije u podršci borbi protiv korupcije u Srbiji proizilazi iz Memoranduma o razumevanju za razmenu informacija i najbolje prakse, koji su 2016. godine potpisali nadležni organi dve zemlje i razvilo se preko programa pomoći koji finansira Evropska unija, a u Beogradu sprovodi ANAC.

Dan susreta posvećen regionalnoj saradnji antikorupcijskin institucija otvorila je v.d. direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije Verka Atanasković a u njemu je učestvovala i delegacija ANAC-a iz Rima koju predvodi ekspert Filipo Romano, kao i šef Misije OEBS u Srbiji Andra Oricio i ministarska pravde Nela Kuburović.

Zastoj u radu radne grupe odložio izradu Zakona o Agenciji 

Ministarka pravde je izjavila je da očekuje da će Nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije biti gotov do kraja godine, navodeći da je razlog zbog čega to još nije učinjeno bio zastoj u radu radne grupe.

"Radna grupa kojom je predsedavala tadašnja direktorka agencije počela je sa radom još pre dve godine. Nakon višemesečne pauze, članovi radne grupe nastavili su rad", rekla je Kuburović na konferenciji "Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu".

Ministarka je napomenula da je nedavno radna grupa imala trodnevni sastanak gde su pored predstavnika Agencije i ministarstva pravde, učestvovali i podpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije kao i eksperti sa projekta Prevencija i borba protiv korupcije IPA 2013, koji je i podržao ovaj sastanak.

Na tom su sastanku usaglašeni stavovi u vezi s najvećim brojem pitanja koja se odnose na Uvodni deo zakona, položaj direktora, položaj odbora, nadležnost Agencije, unapređenu administrativnu istragu, proširene obaveze u vezi sa prijavljivanjem imovine funkcionera, kao i deo koji se odnosi na prevenciju, napomenula je ona.

"Za određene delove zakona koji se tiču sukoba interesa, nespojivosti funkcija, kumulacije funkcija slažemo se da određena rešenja treba ostaviti iz važećeg zakona, dok neke stvari treba unaprediti", naglasila je ministarska pravde.

Povodom tih spornih pitanja, ona je najavila da sledeće sedmice Ministarstvo pravde i Agencija zajednički organizovati okrugli sto, uz prisustvo eksperata sa IPA projekta 2013, na kojem očekuju i učešće tvining eksperta, čije prisustvo je izostalo na prethodnom sastanku.

"Sigurna sam da će Vlada Srbije uskoro proslediti predlog zakona o agenciji za borbu protiv korupcije Narodnoj skuštine i da će time biti otklonjeno kašnjenje bitne aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23", napomenula je Kuburović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво