Haos na derbiju u režiji agenata

E. V. N.

14. 12. 2017. u 12:27

U režiju nemilih scena na 156. večitom derbiju, kada je povređeno 18 osoba i 26 uhapšeno, bile su uključene i pojedine strane obaveštajne službe, saznaju "Novosti"

Хаос на дербију у режији агената

ISTRAGA Proverava se ko je i zašto angažovao Antu Firića (na slici levo) / Foto M. Vukadinović

U ORGANIZACIJI nereda tokom 156. večitog derbija učestvovalo je najmanje stotinu ljudi, a srpske bezbednosne službe trenutno operativno obrađuju najmanje šestoricu Hrvata, i po jednog Grka i Bugarina - saznaju "Novosti".

Prema našim dobro obaveštenim izvorima, u režiju nemilih scena na Partizanovom stadionu bile su uključene i pojedine strane službe, iako se reflektor javnosti usmerava na priču o sukobu zavađenih frakcija među pristalicama crno-belih. Zagrebački portal "Indeks" prenosi da su Hrvati koji su se našli na beogradskom derbiju došli u sredu uveče iz Splita, što je navodno jedan od njih potvrdio policiji još na stadionu kada je "izbačen" sa južne tribine na atletsku stazu.

Reč je o Anti Firiću (26), koji je teško povređen preksinoć na tribini. Osim njega, poziv da dođe u Beograd dobio je i Damir Tovarović. Obojica su dobro poznata hrvatskoj javnosti i policiji. Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, Hrvati se dovode u vezu sa Filipom Koraćem, jednim od najbližih saradnika Luke Bojovića, koji je vođstvo nad klanom preuzeo nakon što je Bojović 2012. u Španiji uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora. Koja je tačno bila Koraćeva uloga u ovom sukobu, tek treba da bude utvrđeno. Inače, Firić je u Hrvatskoj svojevremeno uhapšen pod optužbom da je bio deo grupe koja je po narudžbi pretukla ugostitelja Franu Žuvelu, dok je Tovarović poznat kao nekadašnji državni šampion u borilačkim sportovima.

PROČITAJTE JOŠ: Udovičić osudio nasilje na derbiju

Sagovornici našeg lista tvrde, naime, da su navijačke grupe "Vandal bojs" i "Zabranjeni", koji su godinama u sukobu sa krovnom organizacijom "Grobari 1970", zaista hteli u četvrtak na silu da pruzmu primat na "jugu", ali su praktično poslužili kao batina u tuđim rukama.

- Sve indicije govore da nije reč samo o sukobu navijačkih frakcija i da su pojedine grupe huligana upotrebljene kao oruđe stranih obaveštajaca, koji su od početka godine znatno pojačali prisustvo u našoj zemlji. Neko je očigledno imao nameru da se neredi sa stadiona preliju i na ulice Beograda i da se na taj način naruši bezbednost i stabilnost ne samo glavnog grada.

Podsećamo, tokom opšte tuče na Partizanovom "jugu" povređeno je najmanje 18 navijača. Ovaj incident prati i jedan nonsens - preuzimanje "šipke" planirano je baš na derbiju, što se do sada nikada nije dogodilo. Sve to budi sumnju da nije reč samo o banalnom i skandaloznom ratu za prevlast među "grobarima", nego da su pravi kreatori haosa izvan tabora "Vandal bojsa" i "Zabranjenih".

Prva varijanta je bila da su Hrvati na derbi došli na poziv "kolega" iz beogradskog podzemlja, kako bi im pomogli u preuzimanju kontrole na južnoj tribini stadiona Partizana. Spekuliše se da su se "grobari" međusobno sukobili oko borbe za prevlast, mada je nejasno zašto su za taj "obračun" izabrali derbi, kada bi mnogo više šansi za uspeh imali na nekoj utakmici manjeg rizika.

- Neke indidicije ukazuju na to da se iza nereda i učešća stranaca u brutalnim napadima na "jugu" krije mnogo opasniji motiv, a to je izazivanje haosa i nemira u zemlji - navodi naš izvor iz istrage. - U rasvetljavanju uloge Hrvata, ali i ostalih stranaca koji su bili na stadionu, uključeni su svi bezbednosni organi. Interesantno je da ovi hrvatski državljani nikada ranije nisu bili na stadionu Partizana. Proveravamo informaciju da su oni praktično bili "iznajmljeni" i da je reč o članovima Kik-boks kluba Pitbul iz Splita. Oni su došli sa obeležjima crno-belih i počeli su da biju sve oko sebe.

Ministar policije Nebojša Stefanović, u razgovoru za "Novosti", nedavno je izjavio da su strane službe pojačale delovanja ka Srbiji. On je tada rekao da država raspolaže informacijama da će te aktivnosti biti još intenzivnije.

- Na delu je pokušaj da se utiče na interese Srbije i da se smanji njen uticaj, posebno u zemljama u regionu u kojima žive naši sunarodnici - rekao je Stefanović, koji je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

MUP Srbije je saopštio da policija, po nalogu nadležnog tužilaštva, radi na identifikaciji osoba koje su učestvovale u incidentima tokom fudbalske utakmice između FK Partizan i FK Crvena zvezda. U tučama je povređeno više osoba, među kojima je i nekoliko stranih državljana. Još pre utakmice, ali i tokom nje, došlo je do nereda, pa je uhapšeno 26 osoba.

Inače, južna tribina, koja je doživljavala brojne turbulencije u poslednjoj deceniji, "pocepala" se 2009. posle ubistva Brisa Tatona, kada se grupa navijača okupila pod imenom "Zabranjeni". Od tada pa do 22. oktobra 2011. bilo je mnogo sukoba na stadionima i po gradu, a od ubistva Ivana Perovića (20), pomenutog datuma, na Novom Beogradu, okršaji su postali još žešći.

UDOVIČIĆ: SVI DA OSUDE NASILjE
MINISTAR omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da bi svi zajedno u društvu, uključujući i medije, trebalo da osude to što se dogodilo na derbiju. Udovičić je ocenio i da nije dobro što su mediji u prvi plan stavili nasilje na tribinama umesto sjajnih dešavanja u sportu, uz ocenu da to može dovesti do daljih negativnih pojava na stadionima. - Ne mogu reći da je ono što se dogodilo prava slika sporta u Srbiji - rekao je Udovičić. - Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja na stadionima situacija je poboljšana, ali nedovoljno, i još mnogo toga treba da se uradi.

Do pomirenja je došlo 2013, kada se dobar deo navijača okupljenih u grupu "Zabranjeni" vratio na južnu tribinu. Među ekipama koje su tokom prvog sukoba među "grobarima" otišle među "Zabranjene" je i velika grupa navijača iz novobeogradskog Bloka 45. Reč je o pristalicama crno-belih koji sebe nazivaju "Vandal bojsi" i upravo su oni u sredu uveče pomenuti kao jedni od organizatora puča na južnoj tribini. Nezvanično, motiv sukoba između ovih grupa je borba oko tržišta narkotika i prava na menadžerisanje fudbalera.

NIKO NIJE UGROŽEN

KAKO nam je u četvrtak potvrđeno na Vojnomedicinskoj akademiji, 18 navijača je hospitalizovano posle sukoba na "jugu".

- Tri osobe su zadržane na lečenju, dok su ostali, nakon ukazane pomoći, pušteni - rečeno nam je na VMA.

Iako se odmah posle nereda pojavila informacija da se lekari bore za život jedne osobe, na VMA nam je rečeno da su svi povređeni stabilno i da niko nije životno ugrožen.

NIJE TRAŽENA KONZULARNA POMOĆ

MINISTARSTVO spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da su, prema dobijenim informacijama nadležnih službi Srbije, četvorica hrvatskih državljana učestvovala u tuči navijača. Protiv njih nije sproveden nikakav policijski postupak.

Nijedna od tih osoba, kako se navodi, nije zatražila konzularnu pomoć Ambasade Hrvatske u Beogradu.

- Ministarstvo će, u skladu sa svojim ovlašćenjima i mogućnostima i ukoliko hrvatski državljani to i zatraže, pružiti svu potrebnu konzularnu pomoć u cilju zaštite hrvatskih državljana - navodi se u saopštenju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (112)

Milan

14.12.2017. 12:35

opet su nam drugi krivi!ja zbog ovakvih budala dete ne mogu na utakmicu da odvedem,pa cak i "stranci" da su organizovali ovaj haos,a sta radi nasa sluzba,sta?

Lemi

14.12.2017. 12:36

Joj vama su celi život uvek drugi krivi a vi ste jadni i nevini. Ma daj dosta vise te price. Sve sami posteni ljudi.

maya

14.12.2017. 12:53

Све у каменолом. Имају они снаге на претек. Чуј ко ће превладат у навијачкој групи.

Чикаго

14.12.2017. 13:38

Ма где би хрвати? Ма нису они такви ? Они су само усташе

Ickx

14.12.2017. 13:44

Увек је неко други крив јер нама наркодилери шетају улицама, иду на утакмице, праве проблеме...

Vera

14.12.2017. 14:39

@Monika_Bg - Rekao je to na derbiju. Ali otkud taj komentar zbog 0,001% uzorka? I to kakvog..

Jole

14.12.2017. 14:26

@Draga - Jučerašnji dogadjaj uopšte nije naivan, neko kao da namerno hoće po svaku cenu da napravi haos u Beogradu.

Nikola I.S.

14.12.2017. 14:02

Ma kakvi stranci. Smješno, pa grobari se međusobno biju godinama, dugo nisu mogli da budu čak ni na istoj strani stadiona, pa su "zabranjeni" išli na istok. To država i FSS treba da rješe drastičnim kaznama kao u Engleskoj.

velja

14.12.2017. 14:13

Neverovatno šta ovi ljudi rade. Da se ja pitam,prekopirao bih zakon iz Britanije.Pa svako ko pravi nered,odmah ide na suđenje,pa u ćorku

Esad

14.12.2017. 14:40

Strasno,obrukali moj Partizan,moju drzavu i moj narod. Po slovu zakona bi im treblo suditi za tri kriminalna dela sa najviecim kaznama,jedino ubistvo je gore od ovoga

Gordana

14.12.2017. 14:44

Ovakvo ponašanje na utakmicama treba sprečiti, ne kazniti, već uraditi sve da do njega ne dodje, pa po cenu igranja utakmica bez publike. Strašno šta ljud rade, pa to je samo igra!

daki

14.12.2017. 14:58

Ovo je sramota sta se sinoc desilo ali dok se sve ne ispita ne mozemo nikoga da tuzimo za krivca..

nata

14.12.2017. 15:31

@daki - o daaa neka sluzbe za to resavaju ali zalosno je da se takve stvari desavu na sportskim terenima

мкг

14.12.2017. 14:59

Mislim da je do tuče došlo zbog boljeg mesta za prodaju susama. semena i kikirikija - zanimacije.

bane

14.12.2017. 15:13

Malo je smešna prva izjava da se obračunali navijači između sebe jer to se nikada nije dešavalo.

Marijan

14.12.2017. 15:20

Po hitnom postupku zakone uskladiti u ovoj sferi sa Zakonom o sportskom nasilju u Ujedinjenom Kraljevstvu u Skupstinu i izglasati i sprovoditi striktno.Dosta je vise nasilja!

Перла

14.12.2017. 16:29

@SS - Аман, бре, прочита ли ти да су у питању и стране службе? Па чак и да је то са службама измишљотина, кога да ставиш на друштвено користан рад: Хрвате, Бугаре, Грке...? Видиш да је то неко лудило.

Душан

14.12.2017. 15:52

Исто питање по стоти пут: помоћу каквих магија се на стадион (Партизана или Звезде) унесе толико пиротехнике а мом сину од 10 година се одузме полупуна флашица чисте воде за пиће? Како и зашто?

hoki

14.12.2017. 20:27

@Душан - Klubove kazniti do isključenja iz takmičenja, oni njih finansiraju i okupljaju.

KATARINA

14.12.2017. 16:33

Sta reci sem jos jedne sramote na stadionu Partizana, sva sreca pa nije zavrseno sa nekim ubistvom, postavlja se pitanje samo dokle vise da nam huligani haraju stadionima. Zasto se ne donese Zakon koji ce bar delimicno spreciti huligane da se izvivljavaju, tu mislim i na odgovornost koji su u sprezi sa takvima. Ono sto nije dobro to da ce istinski ljubitelji fudbala siguran sam dolaziti na stadione dok se ne smiri ovo ludilo.

zvezdan

14.12.2017. 18:03

Ovo je strasno. Da vise decu ne smes da pustis ni sport da gledaju. Stadioni su postali zariste pakla i nemilosrdnih ubica i siledzija.

Navijac

14.12.2017. 18:44

Zasto jednom drzava neintervenise???Ovo se stalno ponavlja a drzava nereaguje.Sramota.Svu ovu bagru i njihove mišiće upotrebiti za izgradnju auto-puteva.Nastavili se ova pasivnost drzave onda nam sve govori da su u sprezi sa vlašću!!!

...

14.12.2017. 18:48

Mislite na SOA ( Sigurnosna Obvjestajna Agencija ) ? Zasto bi Hrvatima bilo u interesu da preko nekoliko huligana stvaraju nerede u Beogradu ?

GP

14.12.2017. 18:52

Ja stalno od sinoc pisem da to nisu navijaci Partizana, ali nasi mediji su uporni u lazima. Valjda im je tako naredjeno da se Partizan diskredituje i na ovaj nacin. Drago mi je sto su ih grobari ispeglali i osramotili. Ovo je isti scenario kao na utakmici zvezda-Keln kada cigani upadaju medju navijace Kelna, a interesantno je i to sto su neredi poceli istovremeno sa ciganskom bakljadom. To je bio signal i tamo treba traziti organizatore ovih nereda. Mislim da im vise nece pasti na pamet.

verko

14.12.2017. 19:25

kazete strani obavestajci organizovali nemire..zaboraviliste da i mi imamo obavestajnu sluzbu kojoj je taj stadion bukvalno ispred nosa, siguran sam da tim profesionalcima tako nesto nebi promaklo.(osim ako nisu bili isuvise zauzeti sitnim svercom i medjupartiskim tracevima)

brkacrni

14.12.2017. 20:41

Ubaceni navijaci iz inostranstva bili zaduzeni da naprave guzvu da bi se posle nasi navijaci tukli medjusobno i da se nasi navijaci predstave u svetu kao najgori huligani.

Radovan Treci

14.12.2017. 20:48

Sve i jednog redara koji je bio na utakmici strpati u zatvor pa ces vidjeti dal ce iduci put biti bakljade na stadionu.Po meni oni su najveci krivci za baklje i ostalu pirotehniku.

robinhude84

14.12.2017. 21:24

Strasno dosli kod nas da prave dzumbus i nemire, vratite se odakle ste dosli pa tamo divljajte.

deki dobrovoljac

14.12.2017. 22:09

Nepratim fudbal jos od 1992 ali koliko se razumem u politiku i zivot pa ovaj lik po meni deluje kao neko ko je vec kaznjen lepo se vidi da su ga odbili od batina pa moze lepo nazad u Hrvatsku na lecenje.

Dejan

14.12.2017. 22:19

Očigledno je da su strani državljani došli sa namerom da izazovu haos na utakmici i da se taj isti haos prenese i na ulice Beograda. Najstrožije ih kazniti.

vlajko

14.12.2017. 23:09

E sad polako da se izjasne ko su,za koga rade,sta je bio motiv pa onda polako na sud pa iza resetaka na poduze vreme.

Aki32

14.12.2017. 23:09

Mislim da se radi o smišljenom pokušaju da se ružna slika iz Srbije pošalje u svet. Dovukli huligane iz Hrvatske da divljaju i glume Srbe.

promašaj

15.12.2017. 15:51

@Aki32 - To je svetska slika, ne slika Srbije. Kao što ni Majdan nije slika Ukrajine.

Saša

15.12.2017. 22:27

@Aki32 - Ko o nekom ružno govori kalja samo svoj obraz.A, da budem iskren, baš me briga šta o nama misle bjelosvjetski hohštapleri, ustvari draža mi je Srbija o kojoj loše misle.

draga

15.12.2017. 00:09

Stranci ili ne, krivicna prijava svim pa nek sledeci put ponesu kokice i sokic na utakmicu a ne da divljaju i podsticu nasilje!

draga

15.12.2017. 00:12

Nasilje izmedju pripadnika navijaca suprotnih timova nije nista novo kako u Srbiji tako i u drugim zemljama. Ali mora se raditi na suzbijanju istih! Treba podneti krivicne prijave pa tako staviti tacku na nasilje!

jadno

15.12.2017. 13:57

@draga - Ma kakva udruženja navijača, to treba razjuriti i zabraniti... Kriminalci sa ruljom iza sebe postaju faktori interesa za tajne službe, ne samo naše... Iprodaju se onome ko više plati... I rulja odraduje svoje, menja funkcionere klubova, nekada su napadali i menjali i državne funkcionere... A nepismeni za sve oblasti života, sem za novac i nasilje...

DUNGA

15.12.2017. 10:29

obićni plačenici, zadnji šljam ovog društva, kod nas je taj isti tip pretukao vlasnika kafića, nije u nikakvoj navijačkoj skupini, čak neide na stadione, onaj drugi što je u bolnici je neki karatista,,,, ma da ste ih još više polomili koje sreće da im nikada više ne padne na pamet pogledati nekog mrko a kamoli nešto drugo....... ovo je prvi puta da navijam da srbi pretuku hrvate ili pravim nazivom huligane, koji bacaju mrlju na cijelu naciju ... fuj

naranca

15.12.2017. 14:03

Ha ha ha I sad su kriva 4 Hrvata sto su se hiljade bili kao stoka u krdu?A Ante Firic ostade ''Partizanovac'' zauvek:)Al ce da ga zez.... u Splitu!!!Ponosan na svoju Hrvatsku domovinu I na svoj Beogradski klub ''Partizan''' ha ha ha

ha ha ha

15.12.2017. 15:49

@naranca - Medijska logistika promašene akcije? Sve češći promašaji...

naranca

15.12.2017. 15:57

@naranca - @ha ha ha A sta Im je bio cilj???Da izazovu gradjanski rat u Srbiji?? Cetvorica?Ovaj Ante je mozda agent al sigurno ne moze da bude tajni.Sta ti mislis da I'm je bio cilj ako su ga imali uopste?

naranca

15.12.2017. 14:28

Pa stvarno, dosli ljudi da se saketaju.Kung fu skola vepar u bekstvu!Onaj Rama sa svojim dronom I dronjkom ispade visoki intelektualac.

naleteli na tvrdo

15.12.2017. 15:45

Ovu igru ne shvataju svi, ali jasno je da su shvatili oni koji su trebali. Navijači su trebali biti sredstvo kojim bi se pokazalo ko stvarno vlada ovim prostorima, ko je iznad države, ko može da je poruši kao kulu od karata. Već vidjani načini za podizanje "naroda". Nisu to bili navijači, ali nisu ni oni koji su ih dočekali. Vidi se po odeći, po "kulturi" tuče, po poniženju kojem su ih izložili. Svaka čast našima.

naranca

15.12.2017. 16:01

@naleteli na tvrdo - kako mislis da podizu narod tako sto ce da se bodu nozevima po svinjcima?

specijalci na specijalce

15.12.2017. 15:55

Rusi javili... Pa ih naši dočekali... Obradili ih da se vidi, ali bez preteranog nasilja... I ponizili ih, gole ih isporučili na teren žandarima, koji nisu imali potrebe da se mešaju...

mmm

15.12.2017. 19:13

ako su namlatili hrvate i ponizili na sred stadiona u beogradu, jos mi draze sto su popili batine. za sliku u svetu nema veze, ionako ce misliti ko sta hoce. npr. amerika moze da salje slike jednoroga i duga u svet do mile volje, meni ce i dalje biti ogavni