Zbog duga iz vrtića ispisali 74 mališana

B. Borisavljević

14. 12. 2017. u 12:44

Predškolske ustanove morale deci da uskrate boravak u vrtićima jer roditelji nisu plaćali račune. Ukupan minus zbog neizmirenih potraživanja smanjen za oko 44 odsto

Због дуга из вртића исписали 74 малишана

Prosečan dug je oko 6.000 dinara

UKUPAN dug roditelja na ime neplaćenih računa za vrtić smanjen je za gotovo 100 miliona dinara, odnosno 43,7 odsto, saznaju "Novostima" u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. U decembru prošle godine predškolske ustanove su bile "u minusu" 220 miliona dinara, a trenutno potražuju 123,8 miliona dinara. Istovremeno su iz vrtića ispisana 74 mališana jer roditelji mesecima nisu plaćali račune za boravak svoje dece u njima.

Prema rečima Slavka Gaka, gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, smanjenje duga je rezultat konstantne saradnje sa roditeljima u prethodnih godinu dana. On ističe da su oni pozitivno reagovali na iskazano razumevanje njihovog materijalnog položaja i svi koji su bili u mogućnosti postali su redovne platiše, dok se sa roditeljima koji imaju dugovanja dogovorom nalaze načini kako da se ona izmire.

- Ovakav odnos, bez pritisaka na roditelje, rezultirao je manjim ukupnim dugovanjima - navodi Gak. - Od početka godine zbog tri i više neplaćenih računa iz vrtića je ispisano 74 dece, kao krajnja mera ukoliko ne postoji način dolaska do obostrano prihvatljivog rešenja za izmirenje duga vrtiću. Iako su predškolske ustanove tolerantne za roditelje koji su lošijeg materijalnog statusa, a postoji i opcija otplate duga na rate, imamo i slučajeve kada se mora pribeći meri ispisa.

Gak ističe da roditelji čija su deca ispisana iz vrtića po isplati duga mogu opet konkurisati za mesto u državnom obdaništu. Najveći pojedinačni dug roditelja iznosi 134.085 dinara za vrtić na Novom Beogradu i neizmirene obaveze za dve godine. Imajući u vidu da je u pitanju porodica sa troje dece u izuzetno teškom materijalnom stanju, dete nije ispisano i ustanova je u procesu dogovora oko načina isplate duga.

"Statistika" je pokazala i da je prosečan dug oko 6.000 dinara po detetu. Poslednja sankcija za neodgovorne roditelje je ispisivanje dece iz vrtića. Mame i tate se najpre usmeno podsećaju da treba da donesu uplatnicu, zatim im se šalju pismene opomene, a ako ni posle nekoliko "podsećanja" ne plate račun, sledi ispisivanje mališana iz obdaništa. Po ugovoru za korišćenje usluga boravka dece, toleriše se kašnjenje u plaćanju od tri meseca.

NAJVIŠE NA PALILULI

OD 17 predškolskih ustanova, u devet nije ispisano nijedno dete zbog višemesečnog neplaćanja vrtića.

Podaci Sekretarijata pokazuju da je najviše "ispisnica" bilo na Paliluli - 19, a slede Stari grad sa 15, Obrenovac - 11, Rakovica - 10, Surčin I Grocka po 6, Sopot - 4 i Zvezdara sa tri ispisana mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

roditelj

14.12.2017. 13:44

Velike su muke upisati dete u vrtic, prednost imaju roditelji koji rade. Nikakvog opravdanja nema da ne plate tih 5000 din za jedno dete. JEDINO OPRAVDANJE JE GUBITAK RM.Ne treba tolerisati vise od dva meseca!