Grabar-Kitarović o raketiranju vlade: Nikad nije kasno za pravdu

Kad se podiže optužnica, ona mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena, ukazala je hrvatska predsjednica (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je iz Koprivnice, komentirajući podizanje kaznene prijave za raketiranje sjedišta hrvatske Vlade u Banskim dvorima prije 26 godina, kako za pravdu nikad nije kasno.

“Mislim da je do prijave moglo doći ranije. Međutim, koliko sam upoznata sa slučajem, nedostajali su neki ključni svjedoci i ključni podaci. Kad se podiže optužnica, ona mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Hrvatska policija je, 26 godina nakon raketiranja sjedišta hrvatske Vlade, kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izveli napad na Banske dvore.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika Petog zrakoplovnog korpusa JNA, general majora LJ. B., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjoj Kontraobavještajnoj službi (KOS) ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima.

Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti, pilot D. L. je hrvatski državljanin ali se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Prekinut zid šutnje

Prijavljeni su sudjelovali u planiranju, organizaciji i izvršenju napada, te su imali informaciju da u Banskim dvorima u tom trenutku zasjeda tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, potvrdila je policija.

Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine kada je od nekih osoba prekinut zid šutnje nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti.

U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije na konferenciji za novinare.

Cilj napada 7. listipada 1991. bio je destabilizirati Hrvatsku, navela je policija.

U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta više od 35 milijuna kuna (gotovo 4,5 milijuna eura). 

Izvor: Agencije