Istraga zbog sumnje na korupciju protiv 36 osoba, 16 uhapšenih

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv 36 osoba zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa od 1. januara 2015. na teritoriji Srbije vršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja. MUP je na teritoriji Beograda i Paraćina uhapsio 16 osumnjičenih.

Sumnja se da je ova grupa oštetila budžet Republike Srbije po osnovu neplaćenog poreza u ukupnom iznosu od oko 90.000.000 dinara, dok je za sebe stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 32 miliona dinara.

Ovde možete pogledati saopštenje MUP-a o hapšenju 

U saopštenju tužilaštva se precizira da je osumnjičene policija uz krivičnu prijavu privela u tužilaštvo radi saslušanja, nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku postupka.

U međuvremenu, MUP je saopštio da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsila na širem području Beograda i Paraćina 16 osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe od januara 2015. do decembra 2017. godine počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

U saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapšeni su E. H. (1962), odgovorno lice privrednih društava "Faktor promet", "Focus mediator company" i "Brantom enterprises limited U. K. London", koji se sumnjiči da je organizator organizovane kriminalne grupe, odgovorno lice preduzeća "Feniks medicom" Z. J. (1965) i odgovorno lice privrednog društva "Marketing solušns pro" J. B. (1990).

Uhapšeni su i M. B. (1980), S. J. (1965), R. I. (1968), Z. K. (1957), Ž. V. (1973), N. K. (1987), M. I. (1955), S. M. (1969), P. R. (1984), I. M. (1994), A. J. (1996), R. J. (1960) i R. H. (1999), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

Postoje osnovi sumnje da je E. H. početkom januara 2015. godine na teritoriji Srbije organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici osnovali privredno društvo sa sedištem u Velikoj Britaniji, otvorili nerezidentne račune tog društva u Makedoniji i osnovali četiri privredna društva sa sedištem u Srbiji.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je preko tih društava poslovala tako što je po osnovu fiktivnih faktura o navodno pruženim uslugama primala uplate od većeg broja privrednih društava iz Srbije, a potom novac prebacivala u Makedoniju na nerezidentne račune društva koje su u tu svrhu u inostranstvu osnovali.

Nakon toga su novac podizali i vraćali ga u Srbiju uplatiocima, koji su na taj način izbegavali plaćanje poreza, precizira se u saopštenju tužilaštva.

U navedenom periodu najmanje 17 uplatilaca na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe uplaćeno je ukupno 518.000.000 dinara, iznos koji im je nakon "pranja novca" od strane organizovane kriminalne grupe i vraćen.

Istovremeno, odgovorna lica privrednih društava – uplatilaca su na taj način i oštetila budžet Republike Srbije po osnovu neplaćenog poreza u ukupnom iznosu od oko 90.000.000 dinara.

Organizovana kriminalna grupa je, naplaćujući za svoje usluge proviziju u iznosu od šest do deset odsto od uplaćene sume, stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 140.000.000 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво