Neodgovorni ribolov ugrozio riblji fond u Srbiji

Svetska organizacija za prirodu (WWF) i Ujedinjeni ribolovci Srbije (URS) upozoravaju na drastično smanjenje ribljeg fonda i narušavanje rečnih ekosistema kao posledice neodgovornog korišćenja ribe u Srbiji.
Po rečima direktorke WWF programa u Srbiji Duške Dimović, podaci iz "Izveštaja o životnoj planeti" upozoravaju na nestajanje biljnih i životinjskih vrsta posebno slatkovodnih. 
 
"Osnovni uzroci ugrožavanja su prekomerni izlov, uništavanje staništa, zagađenje i klimatske promene. Kada se ribe intenzivno love, posebno u doba mresta ili male ribe koje je zabranjeno loviti, nema dovoljno vremena da se riblji fond obnovi. Osim, ilegalnog i prekomernog ribolova uništena su brojna staništa za mrest riba, zbog regulacije reka i izgradnje malih hidrocentrala", poručila je Dimović.
 
U saopštenju se navodi da se u Srbiji već godinama ukazuje na nekontrolisano i neregulisano tržište ribom i ribokrađu, zbog čega finansijski ispaštaju država i legalni proizvođači riba. Dodaje se i da se ribe često love ispod zakonski propisane mere, kao ni da se ne poštuje period godine kada je ribolov zabranjen zbog mrešćenja određenih vrsta.
 
Kao poseban problem u URS-u ističu ulov ribe na otvorenim rekama i jezerima, koji može da bude potencijalno opasan po zdravlje ljudi. Po njihovim rečima, ta riba je često ulovljena oko kanalizacionih odvoda, deponija i klanica, a puna je bakterija i teških metala.
 
"Zbog ilegalnog ribolova, na tržište dospeva riba čije poreklo je nemoguće utvrditi. Dostavlja se direktno na pijace i u restorane, bez prethodne inspekcijske kontrole. Neretko se prodaje na mestima koja ne ispunjavaju osnovne sanitarne uslove, u okolini pijace i na trotoaru, iz prljavih gajbica i kesa, umesto u ribarnicama ili na pijačnim tezgama", kazao je izvršni direktor URS-a Ljubomir Pejčić.
 
U saopštenju se navodi i kako bi javnost trebalo da bude obaveštena da najveći deo ilegalno ulovljene ribe završava u restoranima i čardama, gde inspektori ne zalaze. 
 
"Potrebno je unaprediti zakone koji regulišu zaštitu ribljeg fonda, osnažiti rad inspekcijskih službi i promeniti način na koji konzumiramo ribu kako bismo osigurali da se hranimo na održiv način i očuvamo zdrave ribe u zdravim rekama", zaključila je Duška Dimović iz WWF.
  • Điri NS

    14.12.2017 20:52
    Lopov ostaje lopov
    Samo u zemlji Svrbiji lovokradica postane lovočuvar, a ribokradica ribočuvar.
    Toliko od mene
  • Sloba

    14.12.2017 20:46
    Curug
    U Curugu cuvari redovno legalno prodaju ribu ukradenu iz Tise,to svi znaju i nikom nista.
  • x

    14.12.2017 18:01
    Ovo je posledica previsoke cene ribe u ribarnicama. Ko je lud da da 600 dinara za kilo sarana, uz to gajenog u ribnjacima, ko zna cime i kako hranjenog i debelomasnog?! Radije ce da ode na reku, baci mrezu i tako dobije dzabe svezu ribu kad mu se jede, i usput moze i da zaradi prodajuci visak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.