Parastos u Pećkoj patrijaršiji: Prihvatićemo istinu kakva god da je!

D.Zečević

14. 12. 2017. u 14:42

Parastosom u Pećkoj Patrijaršiji i paljenjem sveća na pećkom groblju obeležena godišnjica ubistva srpskih dečaka u “Pandi”

Парастос у Пећкој патријаршији: Прихватићемо истину каква год да је!

Foto Dragana Zečević

Parastosom u Pećkoj patrijaršiji i paljenjem sveća na pećkom groblju, porodice srpskih mladića ubijenih pre devetnaest godina u kafiću “Panda” obeleželi su devetnaestogodišnjicu stradanja nevinih života. Maloletni Ivan Obradović (17), Svetislav Ristić (17) Vukota Gvozdenović (17) i Dragan Trifović (17) na pragu punoletstva, osmanaestogodišnji Zoran Stanojević kao i najstariji među njima Ivan Radević (25) nisu stigli da se raduju ostatku života.

Da zavše fakultete, oforme porodice da obraduju roditelje potomstvima.Ali osim tragedije u kojoj su ostali bez sinova, i juče na održavanje pomena ubijenih mladića, porodice opominju da ih dodatno ubija što i dalje žive bez pravog odgovora ko je kriv za masakr njihove nedužne dece.

PROČITAJTE I: Hiljadu priča, a nijedna istina o "Pandi"


- Samo da se sazna istina, ali ona prava, koliko god da je teška prihvatićemo je .Jer, i pored tragedije koja nam je svima odredila dalji tok života i sa kojom se borimo , lakše će nam biti sa saznanjem ko je naložio i izveo taj krvavi pir među našom omladinom-pričala je juče Milena Radović majka najastarijeg Ivana koji je trebao da preuzme diplomu Ekonomskog fakulteta.I dok opominje da je do poslednjeg trenutka bilo neizveso hoće li im biti dozvoljen dolazak od strane kosovskih vlasti i Ljubica Trifić(57) majka ubijenog Dragana koja je kao i Milena Radević izbegla u Crnu Goru kaže da bi im još teže bilo da nisu mogli doći ni na groblje.


ISTRAGA Opominjući da je istraga o ubistvu srpskih mladića u kafiću “Panda” započeta tek 2011 godine a da su njihove porodice saslušane septembra prošle godine, roditelji i članovi porodica ubijenih srpskih dečaka u kafiću Panda ističu da od pravosudnih organa očekuju što skorije razjašenjenje devetnaestogodišeg isčekivanja o tome ko im je pobio decu i ko je osmislio ovaj stravični zločin.


- U poslednjem trenutku saznali smo da će nam biti dozvoljeno da uđemo iz Crne Gore na Kosmet preko prelaza Peć-Kula -Rožaje, jer su prvobitno kosovske vlasti zabranile ulazak sa srpskim dokumentima koja mi posedujemo-pričaju članovi porodica Trifić i Radević ističući da su dozvolu za ulazak dobili posredstvom Dejana Pavićevića, oficira za vezu Beograda u Prištini ,koji im je u četvrtak uveče javio da mogu krenuti na put.


- Iako smo umorni i plačljivi i preživeli pravu psihozu oko dolaska, pogotovu što smo u poslednjem momentu saznali da će nam odobriti dolazak, jutros, oko pola četiri izjutra stigli smo u Pećku patrijaršiju gde nas je sačekala otvorena kapija.Potom smo bili na parastosu u crkvi a kasnije na groblju zapalili sveće za sve naše pobijene mladiće , dok su sveštenici koji su služili parastos polili njihove grobove vinom a mi im ih osvežili cvećem.Da znaju da ih nikada nećemo zaboraviti, kao što se nadamo da ćemo za života dočekati da saznamo pravu istinu o njihovoj pogibiji.


Istinu koja će biti jedina i pred nama i Bogom, a ne “zavijena” u razne laži kao što smo do sada slušali na hiljade priča-ističe Milena Radević, kojoj je pola godine posle ubistva sina u kafiću Panda,kidnapovan suprug Bogdan (65) čije je posmrtne ostatke preuzela pet godina kasnije.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pećanac

14.12.2017. 20:30

Kao Boga Vas molim prestanite da dobiajte dnevnopoliti;ke poene zbog ovog masakra od 14.121.1998. godine koji su počini Šiptari, pobavljam Šiptari uz pomoć Amerikanaca, odnosno CIA-e, i to je p r a v a istina. Aman ljudi da li ste normalni, kao da ne poznajete Šiptare. Zapravo svi mi koji smo rođeni na KOSMETU ih veoma dobro poznajemo. Mi smo sa njima živeli, ali mi nismo bili glumci za razliku od njih, kao uostalom i Hrvata i Bošnjaka.