Vesti

0

Vučić danas sa predsednikom kubanskog parlamenta

Autor: JU

Izvor: Beta

Vučić danas sa predsednikom kubanskog parlamenta

Izvor: Foto: Beta / Emil Vas

Kako prenosi kubanska agencija Prensa Latina, Vučić je sinoć doputovao u zvaničnu posetu Kubi, a na međunarodnom aerodromu u Havani dočekao ga je zamenik ministra spoljnih poslova Rohelio Sijera.

Tokom posete Vučić će se u Havani sastati sa predsednikom Raulom Kastrom i odati počast kubanskom heroju Hoseu Martiju na Trgu revolucije.

Vučić će takođe obići izložbu posvećenu kubanskom lideru Fidelu Kastru i spoljnoj politici kubanske revolucije u Međunarodnom pres centru, navodi kubanska agencija.

Prema najavama iz Beograda Vučić će održati i predavanje studentima Univerziteta Havane na temu "Srbija u Evropi – čuvar nezavisnosti i suvereniteta" a predviđen je i obilazak specijalne razvojne zone luke Marijel i Centra za genetski inženjering i biotehnologiju. Prensa Latina navodi da će Havana i Beograd iduće godine proslaviti 75 godina uspostavljanja diplomatskh odnosa.

 

Vučić i Ernandes o uzajamnoj podršci Srbije i Kube na međunarodnom planu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Havani sa predsednikom Skupštine Kube Estebanom Las Ernandesom o saradnji dveju zemalja u ekonomskoj oblasti, ali i o međusobnoj podršci na međunarodnom planu, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

Vučić je izrazio zahvalnost Kubi zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija i dodao da će Srbija u UN i drugim međunarodnim organizacijama i dalje podržavati Kubu.

"Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija zainteresovana za povećanje obima trgovinske razmene, jer prema njegovom mišljenju, postoji mogućnost za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike.

Rast trgovinske razmene Srbije i Kube, po rečima Vučića moguć je "imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji", navodi se u saopštenju.

Ernandes je rekao da je Kuba iskreni prijatelj Srbije i da diplomatski odnosi dve zemlje traju 75 godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR