Vlada FBiH utvrdila Prijedlog Zakona o penzijama

Usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta realnog BDP-a u Federaciji BiH u prethodnoj godini (Arhiva)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH utvrdila je Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema kojem će vrijednost općeg boda utvrđena zakonom iznositi 14 KM, odnosno nešto više od sedam eura.

Prijedlog zakona propisuje da penzije budu usklađivane 15. aprila svake godine, javlja Anadolija. Usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

To će se vršiti prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini. Najviše penzije neće biti usklađivane ili povećavane sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše penzije ostvarene po zakonu.

Precizirano je vanredno usklađivanje koje može biti provedeno jednom u godini ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije BiH, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini.

Pravedniji izračun

Propisano je da se najniža i zagarantovana penzija usklađuju ne s troškovima života, kako je to ranije bilo, nego prema odredbama Člana 79, što je za penzionere povoljnije. Izuzetno, ako postoje finansijske mogućnosti, Vlada Federacije BiH može posebnom odlukom utvrditi povećanje iznosa najniže penzije u većem procentu, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini.

“U prelaznim i završnim odredbama, u članu 140, kojim je propisana isplata penzija korisnicima koji ostvaruju pravo, dodana su dva stava kojima je propisano povećanje zakonskog iznosa penzija korisnicima prava koji su ih ostvarili do 31. 7. 1998. za deset posto, te korisnicima koji su prava ostvarili od 31. 7. 1998. do 31. 12. 2007. za pet posto”, navode iz Vlade Federacije BiH.

Glavni ciljevi reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH jesu ublažavanje efekata starenja stanovništva na penzijski sistem, smanjenje preranog odlaska iz svijeta rada, pravedniji izračun penzija prema plaćenom doprinosu, pravedan odbitak za prijevremenu penziju i stimulacija ostanka u sferi rada, te sprečavanje i ublažavanje pada adekvatnosti penzija u Federaciji BiH, saopćeno je iz vlade tog entiteta.

Ovaj Prijedlog zakona razmatrat će oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije