Težak položaj roditelja dece sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom su među ranjivim grupama u našem društvu, a njihovi roditelji u teškom položaju između posla i brige o detetu. Nerazumevanje potreba osoba sa invaliditetom je akutni problem, smatraju u udruženju "Sreća" iz Novog Sada. Mirjana Stoilković iz Vranja majka je dvojice dečaka koji imaju distrofiju mišića, i pored master diplome, ne može da se zaposli.

Dvojica od trojice sinova porodice Stoilković imaju mišićnu distrofiju. Roditelji novac obezbeđuju od privremenih poslova, naknade za tuđu negu i pomoć, ali primanja su, kažu, nedovoljna da obezbede Nemanji i Milanu odgovarajuće fizikalne terapije.

"Svakodnevna fizička aktivnost, takozvana kinezi terapija, u proseku košta od 500 do 800 dinara, da li je ta ili obična masaža, mogu da daju malo popust, ali nama je ipak mnogo", kaže Mirjana Stoilković iz Vranja.

Mirjana se obratila lokalnoj samoupravi, Ministarstvu prosvete, Vladi. Grad joj je obezbedio privremeni posao koji je, kaže, dodatno opterećivao. Na preporuku lekara prestala je da bude lični asistent dečaku sa posebnim potrebama.

"Imala je ugovor na određeno vreme, kao i svi lični pratioci. U međuvremenu je podnela zahtev za prestanak radnog odnosa, a komletna dokumentacija je prosleđena Ministarstvu", kaže Danijela Milosavljević, gradska većnica zadužena za socijalna pitanja.

"Pored velikih, brojnih obaveza i opterećenja sa njima, stvarno ne mogu da radim taj posao, a nije bio ni stalni" , kaže Mirjana Stoilković, iz Vranja.

Roditelji dece sa invaliditetom i kada imaju posao, teško mogu da priušte novac za lečenje i oporavak svoje dece, kažu u udruženju "Sreća".

"Problem je taj ako su roditelji vezani za dete i dete vezano za krevet, teško mogu da rade roditelji. Zato se i trudimo da dobijemo, da se donese zakon roditelj-hranitelj", kaže Srđan Veselinović, predstavnik udruženja "Sreća" iz Novog Sada.

Tako će porodice koje imaju decu sa invaliditetom imati status hraniteljskih porodica, sa redovnim mesečnim prihodima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво