Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Dodik: Bosićeva deklaracija suprotna interesima Srpske

Dodik: Bosićeva deklaracija suprotna interesima Srpske

Predsednik SNSD Milorad Dodik, rekao je danas na Jahorini da je deklaracija Mladena Bosića o trasi puta Beograd-Sarajevo, koja je danas usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, suprotna interesima Srpske i odlukama Vlade Republike Srpske i njegovim namerama kao predsednika.

Milorad Dodik Narodna skupstina RS Foto: NSRS / RAS Srbija
Milorad Dodik Narodna skupstina RS
Milorad Dodik
Foto: Anadolija
Milorad Dodik

On smatra da je to isključivo u interesu političkog Sarajeva i da su Bosić i oni koji su danas podržali tu deklaraciju iz Republike Srpske bili na fonu bošnjačkog političkog projekta koji ide za tim da se istok Srpske potpuno zanemari i da se na taj način isfavorizuje ono što je njihov interes.

- Ne vidim potrebu za tim i odbacujem bilo kakvu saglasnost koju bi Republika Srpska dala. Ostajemo na trasi Višegrad-Rogatica-Sokolac-Pale-Istočno Sarajevo-Sarajevo i taj stav se neće menjati i nećemo dati saglasnost - rekao je Dodik i dodao da je reč o spekulaciji Bosića i onih iz SDS koji su to uradili.

Dodik naglašava da je to bilo nepotrebno za Republiku Srpsku jer se u ovom trenutku razgovara o izgradnji auto-puta koji povezuje Brčko, Bijeljinu i dalje prema Beogradu i to je Srpska u svojim strateškim planovima već donela.

Prema njegovim rečima, ovako je Bosić bio u funkciji realizacije bošnjačkog cilja da Brčko komunikacijski veže za Sarajevo.

Govoreći o Akcionom planu za članstvu NATO (MAP), Dodik je rekao da je HDZ, koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH, naravno zagledan u svoju matičnu zemlju Hrvatsku i logično je da podržava NATO integracije i da to razumeje, ali i da HDZ vjerovatno razumije da je srpski narod zagledan u politike globalnih regionalnih integracija u vezi sa onim što radi Srbija, koja je proglasila neutralnost i to Republika Srpska podržava.

- To nije naš cilj i dok mi vodimo ove politike nećemo davati saglasnosti na nivou BiH - istakao je Dodik.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Dodik je rekao da je on urušen voljom međunarodnog faktora, skrnavljen nasiljem visokih predstavnika u kontinuitetu koji su rušili njegove bazične odredbe.

- Glavni krivac za nefunkcionisanje BiH je nametanje rešenja koje su činili stranci u ovoj zemlji. Ovdje se i dalje zadržava proces odlučivanja koji se zove ambasadorokratija koja podrazumeva da ambasadori nekih stranih zemalja pokušavaju da donesu odluke, a onda bi krivili nas zašto to ne funkcioniše - naglasio je Dodik.

On je dodao da Dejtonski sporazum nikada nije primenjen do kraja i da se počeo odmah menjati da bi se omogućila dominacija projekta bošnjačko-muslimanskog naroda u BiH na uštrb Hrvata i Srba.

Dodik je naglasio da BiH može uspeti samo pod uslovom da se tri konstitutivna naroda i njihovi predstavnici nađu na nivou BiH, bez stranaca, i pokušaju da nađu bazični konsenzus, koji nikada nije postignut.

Na pitanje da li preko Nenada Stevandića želi da destabilizuje opoziciju u Srpskoj i poziciju koalicionog partnera DNS- Dodik je rekao da je Stevandić dobar partner i da je pokazao svoju privrženost ideji Republike Srpske time što je izašao iz SDS i formirao svoju političku partiju koja se uključila u strukturu većinskog odlučivanja u Srpskoj.

Prema njegovim rečima, odnosi koje Stevandić ima sa DNS su odnosi dve političke partije i neka kadrovska pitanja biće brzo razrešena.