Deklaracija za definisanje kriterijuma trase auto-puta

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, čiji je predlagač poslanik Mladen Bosić (SDS).

Ovom deklaracijom predviđeno je da trasa puta ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a ne kako je bilo prvobitno predviđeno, preko Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta.

Deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta nije obavezujuća i doneli su je uglavnom poslanici sa tih prostora, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, preneli su banjalučki mediji pozivajući se na Srnu.

Bjelica kaže da on polaže veliku nadu u Srbiju, koja je jasna kada je reč o trasi puta od Beogarada prema Sarajevu.

"Kada je reč o trasi prema Sarajevu, Srbija je jasna da put ide sa Koridora 11 na Požegu, Užice, Kotroman, Gornje Vardište. Srbija radi projektnu dokumentaciju i mislim da će ona brzo započeti radove, s tim da će najveći deo finansirati iz vlastitih sredstava", rekao je Bjelica.

On je dodao da je sada na BiH da se opredeli kojom će trasom ići ovaj put od te tačke, odnosno od granice sa Srbijom do Sarajeva.

Bjelica je podsetio da je infrastruktura, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom, u nadležnosti entiteta, koji treba da obezbede sredstva za eventualne trase puta.

"Ako se zadužuje Republika Srpska, znači Srpska određuje i trasu", objasnio je Bjelica.

On je naveo da je Prostornim planom Srpske utvrđena jedna od trasa od Višegrada preko Ustiprače, Rogatice, Podromanije, Ljubogošte do Sarajeva, a da se Srpska ne može mešati u to ko će graditi auto-put kroz Federaciju BiH.

Bjelica je rekao i da je Prostornim planom Srspke predviđena druga trasa iz Krajine kroz Posavinu i Šamac, preko Brčkog, do Bijeljine.

On je pojasnio da su ove dve trase predviđene Prostornim planom i Strategijom transporsta Srpske, koja je sastavni dio Okvirne strategije transporta BiH.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da usvajanje u Predstavničkom domu parlamenta BiH Deklaracije o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, čiji je predlagač poslanik Mladen Bosić, ugrožava interese naroda na istoku Republike Srpske i interese Srpske.

Đurević je naglasio da buduća trasa auto-puta preko Višegrada predstavlja vitalni element opstanka naroda i budućeg razvoja na ovim prostorima.

On je naveo da je ovo, nažalost, još jedan primer da srpski predstavnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine ne zastupaju interese Republike Srpske.

"Neprihvatljiva je bila i ranija Bosićeva izjava da trasa auto-puta treba da ide preko Tuzle, a ova danas usvojena deklaracija je za najoštriju osudu jer ugrožava interese naroda na istoku Republike Srpske i interese Srpske", rekao je Đurević.

On je istakao da će se boriti da bude izgrađena i omogući bolju budućnost za narod ovog kraja trasa preko Višegrada, koja je usvojena Strategijom transporta Republike Srpske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво