Putin: Trampu u SAD ne daju da sarađuje s Rusijom

BRANKO VLAHOVIĆ

14. 12. 2017. u 19:25

Konferencija za novinare predsednika Rusije pred više od 1.600 predstavnika medija. Verujem u normalizaciju odnosa sa SAD. U Donbasu nema ruske vojske. Samostalno na predsedničke izbore 2018.

Путин: Трампу у САД не дају да сарађује с Русијом

Foto Tanjug, AP

SVE optužbe da se Rusija mešala u američke izbore izmislili su Trampovi protivnici. Rusija i SAD ne treba da nasrću jedna na drugu, nego treba iz prošlosti da izvlače pouke.

Bila je ovo jedna od poruka ruskog predsednika Vladimira Putina na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj u Moskvi pred više od 1.600 domaćih i stranih predstavnika medija. Putin je naveo i da su kontakti između ruskih zvaničika i članova tima američkog predsednika Donalda Trampa tokom predizborne kampanje bili rutinski, ali da su ih Trampovi protivnici predstavili u "iskrivljenom" svetlu.

Putin je rekao da veruje u normalizaciju odnosa sa Amerikom i da bi mogao s Trampom da pređe na "ti". Po njegovom mišljenju, Trampa sprečavaju da poboljša odnose sa Rusijom i ispuni izborna obećanja.

Aktuelni šef Kremlja je razrešio i višemesečne spekulacije da li će ga na predsedničkim izborima u martu 2018. godine predložiti vladajuća Jedinstvena Rusija, ili će se on samostalno kandidovati - Vladimir Putin će se kandidovati kao sasmostalni kandidat, ali očekuje široku podršku partija i društvenih organizacija.

Jedinstvenu Rusiju i tako mnogi zovu partijom činovnika i Putinov autoritet je mnogo veći nego te partije. Ona se na izborima, zapravo, "šlepuje" na Putinovoj popularnosti.

VLAST SE NE PLAŠI KONKURENCIJE NOVINARKA Ksenija Sopčak, koja je najavila da će se kandidovati na predsedničkim izborima, pitala je Putina zašto je hapšen opozicionar Aleksej Navaljni i boji li se vlast konkurencije: - Vlast se ne plaši konkurencije. Evo i vi izlazite pod parolom: "Protiv svih". To nije pozitivan program, zar hoćete da po ulicama trče takvi kao što je Sakašvili u Ukrajini? - upitao je Putin.

Govoreći o potencijalnim konkurentima, Putin je kazao da je slabost opozicionih partija u tome što nemaju dobre programe. Govoreći o mirovnim dogovorima iz Minska, Putin je rekao da oni ne mogu da se realizuju zato što to ne želi Kijev, pa i nema kompromisa sa rukovodstvom Donjecke i Luganske narodne republike.

- Na teritoriji Donbasa nema ruske vojske. Tamo su zaista formirane određene jedinice milicije koje su spremne da odbiju bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na toj teritoriji, u protivnom kijevski nacionalni bataljoni bi izvršili pokolj u Donbasu - rekao je.

Predsednik Rusije ne spori da su sankcije uticale na ekonomiju Rusije, ali misli da je veći problem izazvao pad cena nafte. On je optimista što se tiče budućnosti i ubeđen je da će ruska ekonomija brže rasti.

Putin smatra da vlast treba da se fokusira na povećanje primanja stanovništva, razvoj obrazovanja i visokih tehnologija.

Putin je i ovog puta naglasio da Rusija ne namerava da ulazi u trku u naoružavanju:

- Rusija ne može sebi da dopusti takve troškove u naoružavanju kakve imaju SAD. Rusija troši nešto više od 46 milijardi dolara godišnje, dok Amerika troši oko 700 milijardi dolara - objasnio je.

Govoreći o problemima sa dopingom ruskih sportista, kazao je da je Rusija delimično i sama kriva za skandale, jer je za to dala povod. Obećao je da će pomoći onim sportistima koji žele da dokažu svoju nevinost na međunarodnim sudovima:

- I u drugim državama se otkrivaju slučajevi dopinga, ali se oko toga ne diže buka. Kod nas je greška što je Grigorij Rodčenkov, čovek koji je pokušao da počini samoubistvo, postao rukovodilac antidoping kontrole. Čudno je da je on kao direktor ruske antidoping laboratorije nekoliko godina prenosio doping iz SAD i Kanade u Rusiju - kazao je Putin i istakao da Rodčenkov radi za američke tajne službe.

Inače, Putin je rekao i to da će Rusija nastaviti da sarađuje sa međunarodnim sportskim organizacijama. A, što se tiče sadašnjih skandala, oni se namerno rasplamsavaju zbog predstojećih izbora u Rusiji.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vaske

14.12.2017. 21:54

Predsednik na svom mestu. Nije skoro u svetu viđen ovakav čovek na mestu predsednika jedne velike sile.

Gille

15.12.2017. 07:08

Trampu ne daju "carobnjaci iz Oza", koji se boje kako da opravdaju 57% drzavnog budzeta koji odvajaju za vojsku. Kada bi dali smanjila bi se "ruska opasnost" i izdvjanje za carobnjake.