Japanski tehnološki konglomerat će davati plate zaposlenima u bitkoinima

GMO Internet Inc, japanski tehnološki konglomerat čija se vrednost meri u milijardama dolara, saopštio je da će ponuditi isplaćivanje dela plate u bitkoinima. Nova opcija plaćanja bi trebalo da zaživi u februaru 2018. godine, prema portalu coindesk.com. Kompanija sa sedištem u Tokiju je rekla da će se opcija postepeno otvoriti za sve njihove zaposlene kojih ima više od 4.000 sa punim radnim vremenom.

PCPress.rs Image

Oni koji se odluče za novu šemu biće u mogućnosti da odaberu koji deo njihove mesečne zarade dobijaju u bitkoinu između najmanje 10.000 jena (oko 88 dolara) i maksimalno 100.000 jena (882 dolara), prema pisanju coindesk-a. GMO čak navodno nudi stimulans za one koji se pridruže novom platnom sistemu, bonus od deset procenata izabranog bitkoin iznosa. Dok su japanski zakoni o radu predviđeni isplatom plata u jenima, GMO je rekao za Kyodo News da ne krši nikakve propise pošto bi bitkoin plaćanje bilo opciono, zasnovano na obostranom sporazumu i izvedeno iz mesečne plate zaposlenog. U septembru, GMO je najavio da će uložiti 3 miliona dolara u rudarenje bitcoina – proces dobijanja novčića preko moćnih računara – počevši od prve polovine 2018.

Pročitajte i:  Japanska sonda na Mesecu napunila bateriju

Kompanija kaže da veruje da će kriptovalute poput bitkoina evoluirati u “univerzalne valute” dostupne svima na globalnom nivou, što dovodi do “nove ekonomske zone bez granica”. Međutim, nisu svi toliko optimistični u pogledu porasta digitalnih valuta. Sve veći broj stručnjaka upozorava na potencijalni efekat balona. Ranije ove nedelje, ekonomista nagrađen Nobelovom nagradom Robert Šiler, upoređivao je bitkoin sa “zarazom” , sa brzim fluktuacijama cena, što odražava “intenzitet epidemije”.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,