Predloženo privatno obezbeđenje, ne pomaže školski policajac 1Foto: Južne vesti

Na današnjoj hitnoj sednici Tima za zaštitu učenika od nasilja pri Gimnaziji „9. Maj“ u Nišu, zakazanoj zbog toga što su učenici Trgovinske škole L. D. i A. J. juče upali na čas i letvama pretukli učenika trećeg razreda P.R., predloženo je uvođenje privatnog obezbeđenja, kao i identifikacionih kartica učenika i zaposlenih u gimnaziji.

O ovom predlogu će se uskoro izjasniti Savet roditelja, a konačnu odluku o uvođenju tih bezbednosnih mera doneće Školski odbor.

Pretučeni gimnazijalac, koji je zadobio povredu glave i ogrebotine po licu i vratu, prevezen je kolima Hitne pomoći u Klinički centar Niš, gde mu je ušivena rana na glavi, a nakog toga je pušten na kućno lečenje. Protiv dvojice učenika Tgovinske škole podnete su krivične prijave zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo nasilničko ponašanje, saopštila je nipka Policijska uprava.

U Gimnaziji su zadovoljni brzom intervencijom policije, kao i prisebnošću nastavnika hemije na čiji su čas mladi nasilnici upali, domara i roditelja učenice prvog razreda, koji se tu slučajno zatekao jer je došao da pogleda njene ocene, koji su savladali napadače. U tuči je razbijen deo inventara i staklarija u kabinetu, a šteta se procenjuje. Nije bilo masovne tuče učenika i nastavnika, kako su izvestili pojedini mediji, ali je situacija bila „ozbiljna“.

– Žao mi je što će i prvatno obezbeđenje i identifikacione kartice- ukoliko naši predlozi budu usvojeni, koštati roditelje, ali smo uvereni da bezbednost naše dece ne može imati cenu. I ovaj slučaj je to jasno pokazao, tim pre što je nesvakidašnji, a domar i drugi koji su bili na licu mesta primetili su da su se nasilni učenici neobično ponašali, odnosno da postoji mogućnost da su bili pod dejstvom alkohola ili opijata. Ispostavlja se, dakle, da video nadzor koji imamo, kao i redovno dežurstvo profesora, higijeničara i učenika, nisu dovoljni. Imamo i školskog policajca, ali on nije stacioniran u našoj školi, već pokriva tri škole istovremeno, kaže direktor Gimnazije Nebojša Lekić za Danas.

Prema njegovim rečima, dva nasilna učenika su ušla u kabinet hemije za vreme petog časa i tražila nekog druga sa fudbala. Profesor hemije im je rekao da izađu i ne ometaju nastavu jer je čas u toku, a nešto slično je dodao i napadnuti učenik, sa kojim se inače nisu poznavali. Oni su izašli napolje, ali su se posle nekoliko minuta vratili sa letvama koje su našli pored škole, i počeli da udaraju učenika, „verovatno iziritirani što je njihov vršnjak podržao profesora koji im je rekao da napuste čas“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari