Ivanjički kraj čuva božićnu tradiciju i običaje

U portama hramova sinoć su zapaljeni badnjaci, a već od ranog jutra u domove stizali položajnici. Na najradosniji praznik Ivanjičani vole da posle jutarnje liturgije prošetaju gradom i provesele se u nekom od kafića.

Najlepše želje položajnika za napredak i blagostanje, paljenje badnjaka i lomljenje česnice običaji su uz koje počinje svaki Božić. Tri generacije u domu Pantelića, u Radaljevu kod Ivanjice složno nastavlja tradiciju.

"Ovde, u ovom zaseoku gde ja živim mislim da je to savršeno, onoliko koliko se može. To se zna, to bez toga nema života, nema napretka, nema sloge, nema ničega", kaže Milosav Pantelić iz Radaljeva.

A u susednim Prilikama na Badnje veče okupljaju se u crkvenoj porti. Ove godine, već 17. put kažu raduju se novim naraštajima. A imaju i čemu, jer se u tom selu od prošlog Božića rodilo 38-oro dece.

"Zadnjih deset godina kako sam ja udata ovde u Prilikama, svako veče smo tu sa decom", kaže Daliborka Vučićević iz Prilika.

Goran Vulović iz Prilika kaže da napreduje selo, ne odlaze ljudi, a oni što su otišli počeli su da se polako vraćaju.

"Ima još onih koji su se rodili u Prilikama, ali su se već odselili polako, ali ovo je nešto što daje jednu lepu perspektivu ovom lepom mestu", kaže Miladin Božović, direktor OŠ "Sreten Lazarević".

Sa željom da u domaćinstvu svega bude u izobilju, domaćice pripremaju bogate praznične trpeze, na kojima je uz obaveznu česnicu, po običaju božićna pečenica.

Etnolog Snežana Ašanin kaže da je bitno naglasiti da su u srpskoj tradicionalnoj kulturi svi ti običaji ostali do današnjeg dana kako u selu, tako i u gradu.

"Oni upravo su ti koji nas vezuju za naše korene i pokazuju nam kakvi su to bili naši preci kako se nekad obeležavali najznačajniji hrišćanski praznici kao što je Božić", kaže Snežana Ašanin.

Na najradosniji praznik Ivanjičani vole da posle jutarnje liturgije prošetaju gradom i provesele se u nekom od kafića. Nove običaje prihvatili su i stari i mladi verujući da će im tako cela godina biti vesela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара