Kakvi su rezultati borbe protiv sive ekonomije?

Poreska uprava je svojom naplatom uveliko premašila iznos od hiljadu milijardi, što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kaže za RTS direktorka Poreske uprave Dragana Marković. Tokom 2017. Poreska policija je podnela 1.560 krivičnih prijava protiv 2.000 lica za 1.700 krivičnih dela i 116 lica je lišeno slobode, kaže Markovićeva.

Poreska uprava je u prošloj godini u državni budžet i Fondove socijalnog osiguranja prosledila više od hiljadu milijardi dinara javnih prihoda, 35 milijardi više nego prethodne godine. Rast naplate beleže sve vrste poreza dok u nominalnom iznosu sa 572 milijarde dinara prednjači naplata doprinosa.

"Poreska uprava je svojom naplatom uveliko premašila iznos od hiljadu milijardi, precizno 1.136,4 milijarde je naplaćeno u 2017, što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. U strukturi prihoda, najveći je rast poreza na dobit i to čak 40 odsto", kaže u intervjuu za RTS direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Kada je naplata poreza na dobit veća za 40 odsto – to ukazuje na dobro poslovanje preduzeća. Kako se onda objašnjava manji prihod od PDV-a ?

Kada je reč o bruto PDV-u, moram istaći da je u 2017. PDV dostigao rekordni iznos u naplati i to preko 300 milijardi dinara. Od uvođenja tog poreskog oblika, prvi put je Poreska uprava naplatila 301,2 milijardi dinara ali, s druge strane, treba istaći da je i povraćaj PDV-a bio izuzetno visok u 2017, nikada veći – 215 milijardi, što je za 40 milijardi dinara više nego u prethodnoj godini i otuda taj neto PDV zapravo ispada da je niži u 2017.

U borbi protiv sive ekonomije prednjače kontrole fiskalnih kasa i radnog statusa zaposlenih. Koliko je urađeno na otkrivanju takozvanih fantomskih firmi i jesu li one opasniji generator sive ekonomije?

Aktivnosti Poreske policije uglavnom su usmerene na rano otkrivanje preduzeća koja pomažu regularnim privrednim subjektima u izbegavanju plaćanja poreza, takozvanim generatorima sive ekonomije. U toku 2017. otkriveno je 125 ovakvih privrednih subjekata. Kada je reč o sektoru kontrole, moram reći da je u 2017. izvršeno preko 18.000 kontrola i u 30 posto slučajeva su otkrivene nepravilnosti. Obračunati novootkriveni prihodi prilikom ovih kontrola iznose 16 milijardi.

U delokrugu rada Poreske policije je kontrola prometa akciznih proizvoda, javnost je informisana o nekim većim akcijama. Kakvi su ukupni rezultati?

Moram da kažem da je u toku 2017. Poreska policija podnela 1.560 krivičnih prijava protiv 2.000 lica za 1.700 krivičnih dela i 116 lica je lišeno slobode.

Pred kraj godine dobili ste pohvalu Svetske banke kao poreska uprava u Jugoistočnoj Evropi koja je najviše napredovala u efikasnosti nakon podnošenja poreske prijave. Od ovog januara trebalo bi da je svaku prijavu moguće i elektronski podneti?

Ekskluzivna informacija je da je od 1. januara 2018. Poreska uprava poreskim obveznicima omogućila sto posto elektronsko podnošenje prijava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво