Prva tužba "kradljivca struje" uskoro pred sudom u Strazburu

Prva tužba građanina Srbije koji je od strane EPS Distribucije označen kao "kradljivac struje" i po tom osnovu isključen sa električne mreže, biće podneta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Prva tužba "kradljivca struje" uskoro pred sudom u Strazburu
Foto: Pixabay
Kako piše list "Danas", tužbu upravo priprema Nišlija Radule Todorović nakon što je prethodno okončao postupke protiv EPS Distribucije zbog "nezakonitog isključenja struje po osnovu neovlašćene potrošnje" pred svim sudskim instancama u Srbiji - od Osnovnog do Ustavnog suda.
 
Todorovići su jedna od najmanje 2.500 porodica u Nišu i nekoliko okolnih opština koje su od kraja 2015. godine do danas ostale bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, koju je EPS Distribucija često konstatovala "bez prisustva potrošača i dokaza koje zakon zahteva", a potom odbila da ih priključi na mrežu iako su ispunili sve zakonske uslove, uslovljavajući priključenje izmirenjem zastarelih dugovanja, koja, zahvaljujući i protivustavnim kamatama, dostižu do 900.000 dinara po potrošaču. 
 
EPS Distribucija je po ovom osnovu isključila i domaćinstva sa bebama, starima i bolesnima, što Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje. Neke od porodica bez struje provode već četvrtu ili petu zimu, podaci su Centra za zaštitu potrošača Forum, koji se bavi ovim problemom.
 
Radule Todorović je ovih dana dobio rešenje Ustavnog suda kojim se odbacuje njegova ustavna žalba, uz obrazloženje da "nisu ispunjene ustavom utvrđene pretpostavke za vođenje postupka". On je podneo ustavnu žalbu protiv presude Višeg suda u Nišu, zbog povrede prava na imovinu i prava na pravično suđenje. Pre toga (uzaludno) se obraćao i EPS-u, Agenciji za energetiku, Osnovnom javnom tužilaštvu, Upravnom sudu...Podršku je, kaže, dobio jedino u Forumu i Udruženom pokretu slobodnih stanara (UPSS).
 
Bez struje je ostao 5. oktobra 2015. godine, nakon što je EPS Distribuciji podneo prigovor na julski račun, u kojem je sam izrazio sumnju da mu je "strujomer neispravan i da mu neko krade struju". Radnici EPS-a su isključili struju, a da se Todorovićima, koji inače žive u stambenoj zgradi, i bili su u stanu, nisu javili, niti ostavili bilo kakav dokument.
 
"Kako je bez struje u današnje vreme nemoguće živeti, bili smo prinuđeni da iznajmimo stan. Iz komfornog trosobnog stana za koji smo inače redovno plaćali struju, preselili smo se u iznajmljenu garsonjeru. Supruga i ja smo kao hronični bolesnici dodatno pogoršali svoje zdravlje. O našem psihičkom stanju da i ne govorim. Ipak, od svega što nam je učinilo ovo bezumlje državnih institucija, najviše boli ugroženo dostojanstvo i osećaj nepravde...Ali, nećemo odustati", kaže Todorović za "Danas".
 
U Centru za zaštitu potrošača Forum dodaju da zbog ovog i drugih sličnih slučajeva upravo pripremaju akciju masovnog podnošenja prekršajnih i prijava za privredni prestup protiv EPS Distribucije i odgovornih u tom javnom preduzeću. 
 
Predsednik Foruma Jovan Jovanović kaže za "Danas" da bi "zatrpavanje" sudova ovakvim prijavama trebalo još jednom da ukaže na težinu i razmere problema. On podseća da je Forum prethodno protiv EPS Distribucije, kao javnog preduzeća koje trguje strujom, u ime navodnih "kradljivaca struje" podneo i kolektivnu tužbu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Ministarstvo je uvažilo razloge u kolektivnoj tužbi i protiv EPS Distribucije pokrenulo postupak za zaštitu kolektivnog interesa potrošača, koji je u toku.
 
EPS Distribucija: Sve je po zakonu, a nema dokumenata
 
EPS Distribucija je ranije za "Danas" ocenila da se isključenje struje po osnovu neovlašćene potrošnje sprovodi po zakonu, a da takva isključenja nisu masovna. U celoj Srbiji je od početka 2017. godine isključeno svega 2.357 objekata čiji su vlasnici fizička lica.
 
EPS Distribucija je, takođe, rekla da ne poseduje odluku na osnovu koje uslovljava priključenje struje potrošačima kojima je ona isključena po osnovu neolašćene potrošnje izmirenjem svih predhodnih dugovanja, među kojima i onih zastarelih. 
 
"EPS Distribucija ne raspolaže takvim dokumentom", glasi odgovor na zahtev lista "Danas" da mu takva odluka bude dostavljena. 
  • Južna pruga

    09.01.2018 16:45
    @Uredne platiše = Ovce
    Gospoda iz Vojvodine mora prvo da pročita tekst.
    Drugo, najveći procenat dugovanja za struju čine kamate od kojih su mnoge nelegalne. Iseku ti struju na dug od 2000 do 5.000 din a kamata i dalje samo raste.
    Pošto ovakve šeme za prevaru od strane EPS nisu vidjene u drugim regionima npr. Vojvodini i Bg, postalo je očigledno da je na snazi sistem uzmi od siromašnih da bi bogati postali još bogatiji, jer gde drugo završe pare od ovih prevarenih gradjana nego na severu kod " ovaca za šišanje".
    Ali naplatice vam Strazbur karte za pregled severnjaci kada bude presudio u korist ovih ljudi.
  • Teodosije III

    08.01.2018 11:16
    @Joca
    U tome i jeste problem ako ti plaćaš redovno zašto se zakažeš za druge koji ne placaju.
    Da ti imaš neki proizvod za prodaju da li bi ga delio za ЏАБЕ?
    Ako meni neko nešto duguje naravno da mu neću dalje ništa isporučivati dok ne plati dug..
    Pre će biti da ni ti ne plaćaš račune redovno.
  • Joca

    08.01.2018 10:47
    razumevanje
    Ko se tuzi sa EPS-m, jos uvek nije razumeo da se tuzi sa drzavom.Poznato je kako ti sporovi prolaze.Oteli su nam investirano merno mesto,zajam za struju oteli,oni odredjuju uslove a mi ih placamo,angazovanu snagu i ostale drangulije mi placamo.Oni bazdare i menjaju brojila, kod sebe, bez naseg odobrenja.Oni ocitavaju angazujuci koga oni hoce.Kvalitet struje ne garantuju, isporucuju kako im odgo ara a iskljucuju kad hoce.Gde smo tu Mi, koji sve to placamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.