Dvanaest knjiga u užem izboru za Vitalovu nagradu

Dvanaest knjiga našlo se u užem izboru za nagradu "Zlatni suncokret" za 2017. godinu.
Dvanaest knjiga u užem izboru za Vitalovu nagradu
Foto: Pixabay
Dve stotine naslova razmatrao je žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).
 
Sa svojim romanima kandidati za "Zlatni suncokret" su Predrag Marković sa delom "Zavodnik ništavila" u izdanju kuće "Solaris" iz Novog Sada, Vida Ognjenović ("Maksimum", Arhipelag, Beograd), Bojan Krivokapić ("Proleće se na put sprema", Red box, Beograd), Franja Petrinović ("Popravljač ogledala", Akademska knjiga, Novi Sad) i Vladimir Pištalo ("Sunce ovog dana", Agora, Zrenjanin).
 
U užem izboru su i pesničke zbirke "U obruču" Bojane Stojanović Pantović (Povelja, Kraljevo), "Skrivenosti" Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad) i "Mapa" Gojka Božovića (Povelja, Kraljevo), kao i zbirke priča "Naknadne istine" Darka Tuševljakovića (Arhipelag, Beograd), "Kao u sobi sa ogledalima" Vladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd) i "Put u juče" Tibora Varadija (Akademska knjiga, Novi Sad). Žiri je u uži izbor uvrstio i knjigu eseja "Preko veka" Dragana Hamovića (Povelja, Kraljevo).
 
Knjige iz užeg izbora za "Zlatni suncokret" svedoče, kako je primetio žiri, o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti.
 
Primetno je da srpska proza, ukleštena između tržišne matematike i spisateljskog nadahnuća, nastoji da osvoji dubinske slojeve krize u kojoj živimo, te da polako napušta istorijski patos koji joj je bio svojstven poslednjih decenija, ocenili su članovi žirija. Utisak žirija je da je prekomernost istorije prizvala realizam i time nanela štetu smelosti pripovedača da eksperimentišu sa formom, jezikom, strukturom.
 
U poeziji, kako navode, često prepuštenoj maniru i osuđenoj na samodovoljnost, vlada zrelost izraza, svedenost, učenost, a pomalo joj nedostaju otresitost i mudra, pesnička ludost.
 
Prema oceni članova žirija, knjige uvrštene u uži izbor se izdvajaju zbog smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti i iznalaze uverljiv i izazivački odnos izmedju teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča.
 
Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara, a nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.
 
U javnosti poznata i kao "Vitalova nagrada" dodeljuje se 21. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.
 
Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.
 
Prošlogodišnja dobitnica je Svetlana Slapšak za roman "Ravnoteža".
  • Nataša M.

    09.01.2018 12:55
    Ovo je "za svaki slučaj"
    Budimo humani i podelimo neke nagrade...
    Time ćemo "ublažiti" naše konstantno zagadjenje VBK.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.