PRIHOD OD TURIZMA: Beograd tokom praznika zaradio do 30 miliona evra
Foto: Beta

Stranci nagradili dobre domaćine

PRIHOD OD TURIZMA: Beograd tokom praznika zaradio do 30 miliona evra

Beograd -

Srpska prestonica više nema turističku sezonu jer sada turisti dolaze tokom cele godine

Prihod Beograda od turizma tokom novogodišnjih praznika biće između 24 do 30 miliona evra, očekuje direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović.

- Prihod za 15 dana pre Nove godine i 15 dana posle nje očekujemo da će biti oko 24 do 30 miliona evra. Pretpostavljam da će biti i veći. Tek treba da dobijemo podatke. Treba da nam stignu i podaci kolika je bila zarada u 2017. godini od turizma, ali očekujemo da će to biti oko 750 do 800 miliona evra - rekao je Popović.

Važna grana privrede

On je dodao da je turizam najvažnija privredna grana Beograda i da je povećan broj turista, jer je, kako kaže, Srbija bezbedna zemlja, a Beograd ima reputaciju dobrog domaćina i gostoprimljivosti.

Pojašnjava da hoteli u Beogradu imaju pristojne cene, a da je kvalitet usluga mnogo bolji nego na drugim destinacijama. Prema njegovim rečima, Beograd, kao i Prag, više nema turističku sezonu, jer turisti sada dolaze tokom cele godine. On je dodao da se širi ponuda za turiste u Beogradu, te da je važno što je otvoren Muzej savremene umetnosti, a i što će uskoro biti završen i Narodni muzej.

Građani na dobitku

Svaki deseti Beograđanin je u nekoj oblasti koja je vezana za turizam, naglasio je Popović i napomenuo da će u narednom periodu i privatni smeštaj morati da se uvede u sistem.

- Moramo one koji su van sistema da uvedemo u sistem da bismo imali jednak standard u ponudi - naglasio je on.

Njujork tajms

GRAD VREDAN PAŽNJE

Američki Njujork tajms je na svoju listu pod nazivom „52 mesta koja bi trebalo posetiti u 2018“ stavio i prestonicu Srbije.

U propratnom tekstu, naslovljenom sa „Beograd - evropski grad zabave, živahan kao uvek“, ističe se da je „haotična, nasilna prošlost grada“ vidljiva u oronulim zgradama iz vremena socijalizma, ali i da je Beograd „energičan grad koji se uzdiže“.

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track