14. januar  2018. 08.26  →  11.47 | Izvor: Tanjug

Đurić: Zaustaviti teror protiv srpskog stanovništva

PRIŠTINA -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je danas osudio "sramotne i kukavičke napade" na imovinu Srba na Kosovu i ocenio da je veoma neodgovorno to što međunarodna zajednica nije preduzela aktivnije korake kako bi se ovaj "teror protiv srpskog stanovništva zaustavio".

Čestitajući srpsku Novu godinu svim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji Đurić je u saopštenju naveo da je na žalost dane uoči Božića i srpske Nove godine na Kosovu i Metohiji obeležio niz napada na imovinu Srba i paljenje njihove letine.

"To što su se takvi napadi desili masovno i u vreme naših velikih praznika svedoči da je reč o organizovanoj kampanji zastrašivanja", istakao je Đurić, saopštila je Kancelarija za KiM.

kosovo srbija kosovo i metohija mapa

Đurić je čestitajući srpsku Novu godinu poželeo da u njoj imaju ličnu i porodičnu sreću i zdravlje, kao i da se steknu uslovi da žive bezbedno i dostojanstveno poput građana u drugim delovima naše zemlje.

"Srpska Nova godina je praznik značajan za očuvanje našeg nacionalnog identiteta, jer mnogi narodi i civilizacije imaju svoje računanje vremena i Novu godinu, različite od gregorijanskog kalendara, i neguju ih kao jedan od simbola svoje posebnosti. Srbi, Jevreji, Arapi, Kinezi i drugi narodi i civilizacije svoje kalendare, koji nisu nužno astronomski najprecizniji, neguju jer na taj način čuvaju deo svoje samosvesti i ono što ih čini zajednicom, identifikujući se pred drugim narodima i predstavljajući bogatstvo svoje tradicije", naveo je Đurić u saopštenju.

Jevtić: Na delu organizovano nasilje nad Srbima povratnicima

Posle najnovijeg incidenta koji se sinoć desio  kada su domaćinstvu Snežane Dubljević u selu Suvi Lukavac zapaljeni seno, slama, štala i svinjac potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da je na delu, kako je rekao, "organizovano nasilje nad Srbima povratnicima u opštini Istok".

"Četvrti incident za samo sedam dana u opštini Istok i protesti u Đakovici jasan su pokazatelj da je na sceni organizovano nasilje nad Srbima. To je nedopustivo i već veoma ozbiljno", upozorio je Jevtić, saopšteno je iz njegovog ministarstva.

On je ukazao da u danima praznika Srbi nemaju mira i da to mora prestati odmah.

"Zahtevam od svih nadležnih da odmah reaguju, zahtevam od onih koji daju garancije da ovakvih incidenata neće biti odmah sa reči pređu na dela. Srbima povratnicima poručujem da ne posustaju i da ne odustaju, baš onako kako to nije ni Bogdan Mitrović", rekao je Jevtić sinoć nakon dobijanja informacije o novom napadu na Srbe u Istoku.

Porodica Dubljević se u Suvi Lukavac vratila 2005. godine. Inače svi Srbi koji žive u ovom delu Kosova su, kako je rečeno ministru Jevtiću, veoma uznemireni i u strahu.

Broj komentara: 8

Miodrag iz Peći   14. 01. 2018. | 09:03
Srbi su u vreme turske okupacije umesto jagnjadi na ražnju ili ispod sača javno na sred avlije pekla prase jer Turci ne jedu svinjetinu i tako su na miru mogli da slave Božić i Srpsku novu godinu. Ali Albancima se ne može doskočiti. Isto su za vreme fašističke Shqiperije e Madhe tako palili letinu, palili kuće, trovali stoku.
Milena  14. 01. 2018. | 12:10
Medjunarodna zajednica treba da reaguje,ovo je sramota sta rade nasem narodu.
Žana  14. 01. 2018. | 13:15
Međunarodna zajednica neka se probudi i kazni sve učesnike u ovom sramnom događaju.
Miki  14. 01. 2018. | 13:50
Ovo je mnogo vise od kukavicluka, nasem narodu na KIM zelimo da se cuvaju i paze na sebe!
Nemanja  14. 01. 2018. | 14:37
Sve dok država Srbija ne bude imala dovoljno veliku moć da se suprostavi natou na Kosmetu šiptari će ovo raditi. Reći će neki, pa to nikada neće biti, ja poručujem da oni ne vide dobro i da je moć nato u svetu svakim danom sve slabija i kada dođu do određene granice, da bi sprečili totalno rasulo, krenuće nepromišljeno u svetski rat i posle debakla tada, raspašće se još brže. Mi tada nećemo imati čak ni potrebe da ratujemo sa njima, sami će otići, a mi ćemo se onda obračunati sa šiptarima onako kako su zaslužili i to jednom za svagda.
damir  14. 01. 2018. | 19:10
Dokle bre više?
Timotije  14. 01. 2018. | 20:47
Mislim da jedino ratom mozemo povratiti kosovo, cudno je sto drzava nije vratila vojni rok!pozvati sve vojne obveznike!
Tanja  14. 01. 2018. | 22:25
Ratom se nista ne resava vec dijalogom i konstruktivnim razgovorom.