Dejton dva pusta želja Bošnjaka

Ljiljana Begenišić

14. 01. 2018. u 10:01

Koliko je realna inicijativa iz Amerike o promeni strukture BiH i da li je cilj svega da se trajno ukine Republika Srpska. Ko se igra Dejtonskim sporazumom, opasno se poigrava mirom u Bosni i Hercegovini

Дејтон два пуста жеља Бошњака

Milošević, Izetbegović i Tuđman posle postizanja dogovora u Dejtonu 1995.

DOK je Republika Srpska ovih dana proslavljala svoj 26. rođendan, a sa svečanog defilea dopirale poruke i želje za ujedinjenjem sa Srbijom, po međunarodnim kuloarima se govorkalo da bi Dejtonski sporazum - dokument kojim je Srpska stvorena - trebalo zameniti novim, "Dejtonom dva".

Inicijativa nije nova, ali ju je nedavno "podgrejao" američki kongresmen Majkl Tarner, koji je uputio pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kome je zatražio potpisivanje "Dejtona dva".

- Ugrožen je mir na Balkanu... Znam da je budućnost BiH od suštinskog značaja ne samo za Balkan već i za celu Evroaziju. Samo putem američkog liderstva, Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu živeti zajedno u miru... - stoji u pismu Majkla Tarnera, koji je bio gradonačelnik Dejtona u vreme kada je u tom gradu potpisan mirovni sporazum pre 23 godine.

SRBI su ubeđeni da bi bilo kakav novi dokument koji bi promenio strukturu BiH bio na štetu Republike Srpske, te da bi vodio njenom potpunom ukidanju. Otud su i reakcije na Tarnerovo pismo bile žestoke.

- Ideja o "Dejtonu dva" motivisana je isključivo time da se obezbedi unitarna BiH. Mi nismo za to - naveo je predsednik RS Milorad Dodik.

POLITIKA HILARI KLINTON KECMANOVIĆ smatra da je ovde reč o politici nesuđene predsednice Hilari Klinton ("vraća se nezavršenim poslovima u Bosni"), favoritkinje "duboke države", koja je ostavila svoje pione u Stejt departmentu. - Oni deluju i mimo Tilersona, i mimo Trampa, a po metodu "ako prođe - prođe". Budu li uspešni u Banjaluci, kao Hojt Ji u Skoplju, ni Stejt department ni Bela kuća neće ih zaustavljati. Budu li, pak, isprašeni kao "zamenik pomoćnika" tokom posete Beogradu, onda nikom ništa - kaže Kecmanović.

Iz Srbije, koja je, uz Hrvatsku, garant mirovnog sporazuma, poručuju:

- Ko se igra Dejtonskim sporazumom, igra se mirom u BiH. Ništa se ne može menjati bez dogovora sva tri naroda.

Kolike su zaista šanse da se postojeći dokument zameni "Dejtonom dva", i ko i zašto insistira na tome?

- Insistiraju Amerikanci i Bošnjaci! Prvi da bi dominirali Balkanom, drugi da bi stvorili islamsku BiH - kaže, za "Novosti", Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka.

A koliko je to realno?

- Nije apsolutno nerealno - odgovara Kecmanović. - "Dejton dva" nije ideja od juče. Sutradan po potpisivanju Dejtonskog sporazuma Holbruk je već govorio da je neophodan "Novi Dejton", "Dejton plus", "Dejton dva"... Uz besmisleno obrazloženje: "Dejton je doneo mir u BiH, ali ne i političko rešenje". Naprotiv, mir je i uspostavljen zato što je pronađeno političko rešenje prihvatljivo za sve tri zaraćene strane, što nije uspelo sa rešenjima koja su nudili Kutiljero, Vens, Oven, Stoltenberg.

Naš sagovornik ističe da su presedani, dvostruki standardi, pritisci, ucene, sankcije, bombardovanja... bili spoljna politika SAD od pada Berlinskog zida.

- U BiH to je rađeno revizijom "Dejtona" preko OHR i Ustavnog suda BiH - naglašava Kecmanović. - Ta politika jeste blokirana, iznutra otporom predsednika Dodika, a spolja povratkom Putinove diplomatije na Balkan, ali ne i promenjena.

I mladi i stari slavili Dan Republike Srpske u Banjaluci / Foto S. Mišljenović

Istovremeno, istoričar Čedomir Antić i geopolitičar Dušan Proroković smatraju da su šanse da se održi "Dejton dva" - male.

- Interesi velikih sila koje su uključene u ovaj proces sasvim su suprotstavljeni - uveren je Proroković. - Kada je pregovarano u Dejtonu svima je bio cilj da se završi rat i postigne bilo kakvo rešenje. Danas Rusima, kao Kinezima i Turcima kojih nema u "Dejtonu", ali bi ih bilo u "Dejtonu dva", odgovara stabilizacija Balkana, pa samim tim i BiH, Amerikancima blaga destabilizacija, a za Evropu smo trećerazredno pitanje.


Čedomir Antić


Čedomir Antić smatra da niko nije realno zainteresovan za postizanje "Dejtonskog sporazuma dva".

- Aktuelni sporazum samo je naizgled bio vezan isključivo za BiH - kaže Antić. - U stvari, on se odnosio i na Hrvatsku i tadašnju SRJ. "Dejton dva" o kome ponekad govore u Sarajevu i Briselu predstavlja suštinsko potcenjivanje srpskog naroda. Prema ovom tumačenju Dejtonski sporazum je poslužio da umiri "divlje i lude Srbe", a sada im sledi uključivanje među kulturne narode i civilizovanje u unitarnoj, velikobošnjačkoj državi.

Dušan Proroković


Ipak, šta bi eventualni novi dokument značio za RS i da li bi ugrozio njen opstanak, čega se Srbi najviše pribojavaju?

- Značio bi završnu fazu za RS, ukoliko bi bio realan - upozorava profesor Kecmanović. - Dodik i Čović su rekli da "ne dolazi u obzir", Lajčak da "niko u EU i ne pomišlja na Dejton dva, čak i Server kaže da "SAD imaju preča posla". Međutim, otkako je Crna Gora u NATO, a BJRM na ulazu, BiH je sledeća kota američke okupacije Balkana, a Srpska kamen spoticanja.

Nenad Kecmanović

Kecmanović zaključuje:

- Neposlušnoj Dodikovoj koaliciji smeši se na jesen novi mandat i zato Majkl Tarner eksplicitno kaže da "sve treba završiti do oktobra 2018".

TRI DRŽAVE

ČEDOMIR Antić smatra da je od "Dejtona dva" izglednije stvaranje tri nacionalne države naroda BiH, a sporazumom ove tri države moguće je graditi konfederalnu zajednicu:

- Tri naroda u BiH su se u ratu, nažalost, etnički razgraničila, pa je takvo rešenje čak i lakše i logičnije. Ipak, izglednije je da bude nastavljena dosadašnja primena Dejtonskog sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stefan Vukčić Kosača Herceg od Svetog Save

14.01.2018. 15:08

Pa može Dejton II, zašto da ne, ali ne onako kako Muslimani to žele, već da sei federacija i RS po tom novom Dejtonu definišu kao nezavisne republike u okviru BiH države, svaka sa svojim vlastima, vojskom i policijom, pa dokle traju, taju, a kad više ne može, onda razlaz svako na svoju stranu.